Μυστική συνάντηση Σόιμπλε – Τσακαλώτου για το χρέος – Τι συζήτησαν

695813-tsakalotos-schaueble_0.jpg

13-05-2016 8:22

Η εν εξελίξει συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν ήρθε… ξαφνικά!

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις ήταν μια «κρυφή συνάντηση» που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας στις Βρυξέλλες και παρόντες ήταν μόνο οι δύο υπουργοί και λιγοστοί συνεργάτες τους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άκουσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον Έλληνα ομόλογό του να αναπτύσσει τις ελληνικές θέσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ύστερα και από τις παλαιότερες αλλεπάλληλες επαφές που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη γαλλική κυβέρνηση, αξιωματούχους της Κομισιόν και του ESM.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άκουσε, τα όσα του είπε ο Έλληνας υπουργός, που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη «ήταν καλά προετοιμασμένος, καθώς οι σύμβουλοί του, όπως ο Γκλεν Κιμ, τον εξόπλισαν με άρτια επιστημονικά εργαλεία».

Κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν ότι στις 24 Μαΐου οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα είναι σαφείς και συγκεκριμένες και θα εκτείνονται σε τρία επίπεδα, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο.

Σημαντικότερη ημερομηνία για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θεωρείται η φάση ολοκλήρωσης του προγράμματος το 2018, καθώς τότε αναμένεται να εφαρμοστούν όσα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αποφασιστούν στο προσεχές Eurogroup.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο, ως γνωστόν.

«Θα δοθεί κρίσιμη μάχη προκειμένου να πειστεί ο Γερμανός υπουργός να θέσει στο γερμανικό κοινοβούλιο το ζήτημα πριν από το 2018», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Το 2017 η Γερμανία θα έχει εκλογές και οι Σοσιαλδημοκράτες οφείλουν να κάνουν πιο διακριτές τις διαφορές τους από τους Χριστιανοδημοκράτες», σημειώνουν χαρακτηριστικά.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...