Ντάισελμπλουμ: Στην Ελλάδα υπάρχει πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος στο Λονδίνο

695544-dijsselbloem.jpg

12-05-2016 10:58

Μας πήραν χαμπάρι μέχρι και οι δανειστές – Απίστευτη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup για το χρήμα που έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό οι έχοντες και κατέχοντες – «Η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολα μέτρα, δεν θα το αρνηθώ αυτό. Πρέπει όμως να γίνουν» ανέφερε την Τετάρτη (11/5) ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – Υπεραμύνθηκε της λογικής του κουρέματος καταθέσεων  

Παρά τη σκληρή κριτική που έχουν ασκήσει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και βεβαίως το Newsbomb.gr στον Γέρουν Ντάισελμπλουμ, δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε ότι χθες είπε μια μεγάλη αλήθεια για όλους αυτούς (εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πολιτικούς) που έχουν μεταφέρει τα κέρδη τους σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα του Λονδίνου και σε διάφορους άλλους οικονομικούς παραδείσους. 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε δημοσίως τη θλίψη του για το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει αρκετός πλούτος, ο οποίος όμως είναι «κρυμμένος» στο Λονδίνο: «το πιο λυπηρό πράγμα στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει πολύς πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος στο Λονδίνο». 

Η δήλωσή του αυτή έρχεται να «δέσει» με την άρνηση του κουαρτέτου να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στη ρύθμιση κινήτρων για επαναπατρισμό μαύρου χρήματος από το εξωτερικό στην Ελλάδα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η τρόικα αρνήθηκε την πρόταση του υπ. Οικονομικών να υπάρξει ευνοική ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο για όσους επιστρέφουν μαύρο χρήμα στην Ελλάδα. Επί του πρακτέου, τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο μηχανισμός της τρόικας επιθυμούν τα χρήματα αυτά να βρεθούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να φορολογηθούν με τις προβλεπόμενες κυρώσεις. 

Για άλλη μια φορά, ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι έχει φθάσει η ώρα «να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους».

Επιπλέον, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί φαινόμενο μόνο στη Βρετανία (όπου τον Ιούνιο θα υπάρξει δημοψήφισμα).

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δεν παρέλειψε να ταχθεί υπέρ των προγραμμάτων διάσωσης που στηρίζονται στη λογική του «bail-in» (π.χ. «κούρεμα» καταθέσεων), χαρακτηρίζοντας «ανόητη» την τακτική του «bail-out» (εξωτερική οικονομική στήριξη) που ίσχυε μέχρι σήμερα (π.χ. Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).



ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...