Γιατί πάει πίσω ο ανασχηματισμός και τα σενάρια για κάλπες


11-05-2016 10:39

Στο επόμενο στάδιο του σχεδιασμού περνάει η κυβέρνηση μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες αισθάνονται απολύτως δικαιωμένοι, καθώς επέμεναν ότι η συμφωνία ήταν κοντά και εξέφραζαν την πεποίθησή τους ότι η πρώτη δέσμη των μέτρων θα περνούσε από τη Βουλή χωρίς την παραμικρή απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στο Μαξίμου στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στο Eurogroup της 24ης Μαΐου αλλά και στην ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων τα οποία υπολογίζεται ότι θα περάσουν από την Ολομέλεια μέχρι τις 20 του μήνα. Αν και το πακέτο μέτρων που πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το επόμενο Eurogroup είναι ιδιαίτερα σκληρό (1% του ΑΕΠ) στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η συμφωνία για το χρέος θα λειτουργήσει ως «τυράκι» στους βουλευτές καθώς κανείς δεν θα καταψηφίσει έχοντας μπροστά του «την επίτευξη του μεγάλου στόχου», όπως χαρακτηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη τη ρύθμιση του χρέους.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά και η αξιολόγηση κλείσει στο επόμενο Eurogroup, ο πρωθυπουργός θα περάσει στο επόμενο στάδιο του σχεδιασμού που περιλαμβάνει συνολική επανεκκίνηση της κυβέρνησης, με έμφαση στην άσκηση της καθημερινής κυβερνητικής πολιτικής. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας στο σημείο αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη χθεσινή του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο δείγμα των προθέσεών του. Επιπλέον, άπαντες θυμούνται ότι στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει τους υπουργούς ότι «όλοι αξιολογούνται» και ως εκ τούτου οι όποιος ανορθογραφίες θα διορθωθούν.

Πάει πίσω ο ανασχηματισμός

Αν και ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του ήταν αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, φαίνεται ότι για την ώρα, επικρατούν δεύτερες σκέψεις και μάλλον θα επιβραδυνθεί μέχρι τις αρχές φθινοπώρου.

Δείτε περισσότερα στο Cnn.grΠΗΓΗ : Newsbomb.gr