Έτσι στήθηκε η απάτη – μαμούθ με δεκάδες off shore εταιρείες και θύματα γνωστούς επιχειρηματίες

695218-xrimata.jpeg

11-05-2016 10:03

«Παρακολουθούσαμε εδώ τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των μελών του διεθνούς κυκλώματος και τους ακούγαμε να λένε, ό,τι δεν πρόκειται οι Αρχές να βρουν τίποτα το πολύ – πολύ να μας καλέσουν για μία ανωμοτί κατάθεση. Δεν πίστευαν, λόγω των σημαντικών γνώσεών τους στα οικονομικά, αλλά κι επειδή είχαν στήσει αριστοτεχνικά την απάτη, ότι θα καταφέρναμε να τους “ξεσκεπάσουμε”.

Η υπόθεση θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας του Χόλυγουντ. Παγίδευαν τα θύματά τους υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη. Στην αρχή τους άφηναν να κερδίζουν κάποια χρήματα για “ξεκάρφωμα” από τις εικονικές επενδύσεις, για να “τσιμπάνε” και να τους δίνουν έτσι μεγαλύτερα ποσά, τα οποία όμως στη συνέχεια έχαναν…» 

Τα λόγια αξιωματικού της Αστυνομίας δείχνουν πώς και με τη βοήθεια του «κοριού» της ΕΥΠ εξιχνιάστηκε μία από τις μεγαλύτερες απάτες στη χώρα μας. Εδώ και τουλάχιστον δέκα μήνες οι αστυνομικοί της Ασφάλειας ερευνούσαν το διεθνές κύκλωμα που μέσω funds και 60 εταιρειών off shore σε 15 χώρες – κυρίως στην Κύπρο – είχαν καταφέρει να εξαπατήσουν δεκάδες γνωστούς Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, ανάμεσά τους και γνωστό Έλληνα εφοπλιστή (έχασε πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ), ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμη και συνταξιούχους, αποκομίζοντας κέρδη που ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ !

Συνελήφθησαν τα πέντε αρχηγικά στελέχη – Δεκάδες άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση

Οι αστυνομικοί μετά από επιχείρηση σε Αττική και Καλαμάτα συνέλαβαν τα πέντε αρχηγικά μέλη, (ανάμεσά τους και τις γυναίκες των δύο βασικών κατηγορουμένων), ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται και 25 άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι χρηματιστές, δικηγόροι, ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ, ενώ στην ογκώδη δικογραφία υπάρχουν πληροφορίες για δράση μπράβων αλλά και απειλές για δολοφονικές επιθέσεις εναντίον ιδιωτών. Το κύκλωμα είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε Βρετανία, Ουκρανία, Κύπρο και άλλες χώρες, ενώ θύματα εντοπίζονταν και στις ΗΠΑ. Τα μέλη του κυκλώματος είχαν στήσει μία εταιρεία – κλώνο πραγματικής βρετανικής εταιρείας για να πραγματοποιούν παράνομες συναλλαγές εξαπατώντας τους συναλλασσόμενους.

Ο «μετρ των επενδύσεων»

Ρόλο – κλειδί στο κύκλωμα φέρεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ότι έπαιζε ο 48χρονος ο Γ. Δασκαλέας, ο οποίος εμφανιζόταν σαν «γκουρού» στα οικονομικά και στις επενδύσεις με γραφείο στην Αγία Παρασκευή. Έπειθε τους επενδυτές ότι μπορεί να τους αγοράσει συνάλλαγμα με απόδοση 3 %, ενώ είχε δημιουργήσει τρία εταιρικά σχήματα με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους. Όπως λένε αστυνομικοί φέρεται να εξασφάλιζε υψηλές αποδόσεις από επενδύσεις σε ξένα χρηματιστήρια, παίζοντας κυρίως με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ο 48χρονος, είχε κατηγορηθεί το 2010 για τη δημιουργία «πυραμίδας». Και τότε τα θύματά του νόμιζαν ότι τα χρήματά τους τοποθετούνται σε κερδοφόρες επενδύσεις στο εξωτερικό, αλλά κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Το 2013 όμως το Εφετείο Αθηνών τον απήλλαξε από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Έτσι όπως φαίνεται συνέχισε και με τη βοήθεια Έλληνα επιχειρηματία, τον εθιμοτυπικά επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη, Ιωάννη Λίτινα, ο οποίος είχε αναλάβει να «ψαρεύει» επιχειρηματίες. Υπήρχαν όμως και κάποιες περιπτώσεις που βρήκαν κερδισμένοι από τις «επενδύσεις».

Υπάλληλος του ΣΔΟΕ μόλις συνταξιοδοτήθηκε έδωσε 100.000 ευρώ και πήρε πίσω 250.000 ευρώ! Ανάμεσα στα θύματα του «μετρ των επενδύσεων» και των συνεργών του υπάρχουν τα ονόματα Ουκρανών επιχειρηματιών αλλά και πολιτικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος είχε βραβευτεί στην Ουκρανία ως ο άνθρωπος της χρονιάς για το 2015. Τους πρώτους μήνες τα θύματα λάμβαναν κανονικά ειδοποιήσεις για την πορεία της επένδυσής τους και μάλιστα ενημερώνονταν για τις υψηλές αποδόσεις των κεφαλαίων τους. Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της απάτης, άρχισε όταν τον Μάιο του 2015 εταιρεία του κυκλώματος με έδρα την Αγγλία ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αιτήσεις για πληρωμές μερισμάτων και ότι δεν διατηρεί χρήματα σε κανέναν τραπεζικό λογαριασμό. Έλληνες και Ουκρανοί επενδυτές κατήγγειλαν την απάτη και οι αστυνομικοί άρχισαν τις έρευνες.

Επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση θα γίνουν σε λίγη ώρα στη γενική αστυνομική διεύθυνση Αττικής από τον διοικητή ασφαλείας Αττικής υποστράτηγο Χρήστο Παπαζαφείρη.

Δείτε εδώ το χρονικό της υπόθεσης

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr