Σοκαριστικές εικόνες: Τούρκοι πυροβολούν και ξυλοκοπούν πρόσφυγες στα σύνορα (video)

695078-tourkia-prosfiges.jpg

10-05-2016 20:33

Τούρκοι συνοριοφύλακες ξυλοκόπησαν και πυροβόλησαν Σύρους, οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν σε τουρκικό έδαφος, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), την ώρα που οι μάχες στην επαρχία του Χαλεπιού εντείνονται και ενδέχεται να προκαλέσουν την έξοδο ακόμη περισσότερων ανθρώπων.

Σε έκθεσή της που βασίζεται σε συνεντεύξεις με τα θύματα, άλλους μάρτυρες και Σύρους κατοίκους της περιοχής, η οργάνωση υποστηρίζει ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν σοβαρά ως αποτέλεσμα των πυρών και των χτυπημάτων των συνοριοφυλάκων. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ένα παιδί…

Η ΜΚΟ έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να εικονίζονται τα θύματα. Σε αυτό, διακρίνεται ένα σώμα, μέσα στα αίματα, με επιδέσμους στο γυμνό στήθος του, αλλά και ένας νεκρός άνδρας που φέρει κόκκινα και μαβιά σημάδια στην πλάτη και τα χέρια του.

Απαντώντας στην έκθεση του HRW, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε πάντως ότι η αυθεντικότητα του βίντεο δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τηρεί μια πολιτική «ανοιχτών θυρών» για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία.

Ωστόσο εδώ και περίπου ένα χρόνο, μόνο όσοι χρειάζονται κατεπείγουσα ιατρική περίθαλψη, που δεν είναι διαθέσιμη στη Συρία, έχουν καταφέρει να περάσουν νόμιμα σε τουρκικό έδαφος, ενώ άλλοι βασίζονται σε διακινητές για να τους περάσουν από τα σύνορα, πληρώνοντας αδρά.

Ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμένουν σε καταυλισμούς εντός του συριακού εδάφους, σε μια εκδοχή μιας «ασφαλούς ζώνης» την οποία προωθεί η Τουρκία, που όμως δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως τέτοια.

«Η Τουρκία δέχεται πρόσφυγες σε καθορισμένα σημεία εισόδου εάν και όποτε υπάρχει άμεση απειλή για τη ζωή των αμάχων» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Το HRW δημοσιοποίησε επίσης αποσπάσματα από συνεντεύξεις με τέσσερα από τα θύματα, πέντε μάρτυρες και έξι ντόπιους Σύρους οι οποίοι περιέγραψαν επτά περιπτώσεις, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κατά τις οποίες οι Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβόλησαν ή επιτέθηκαν σε 17 Σύρους αιτούντες άσυλο και σε δύο διακινητές.

Το βίντεο που εικονίζει κάποια από τα θύματα και τα πτώματα τραβήχτηκε από ένα φύλακα ασφαλείας στον καταυλισμό των εκτοπισμένων αμάχων.

Η οργάνωση, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τα σύνορά της, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα θα πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες όσον αφορά στη χρήση φονικής βίας καθώς και το δικαίωμα στη ζωή.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr