Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: Ποια τα συμπτώματα της αυτοάνοσης πάθησης

343159-557c2fa35d158e433e615204d305f4a3_l.jpg

10-05-2016 8:28

Η 10η Μαΐου είναι αφιερωμένη στο Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, μια αυτοάνοση πάθηση που πλήττει πέντε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο εδραιώθηκε το 2004 με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανίατη αυτοάνοση πάθηση.

wlupusdaymay10th

Τι είναι ο Λύκος

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος (δέρμα, αρθρώσεις, και/ή εσωτερικά όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά και ο εγκέφαλος).

Ο προσδιορισμός «χρόνια πάθηση» συνεπάγεται ότι τα συμπτώματα επιμένουν περισσότερο από έξι εβδομάδες, συνήθως αρκετά χρόνια.

Με τον όρο «αυτοάνοση πάθηση» νοείται μια πάθηση στην οποία υπάρχει δυσλειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή το σύστημα του οργανισμού που υπό φυσιολογικές συνθήκες καταπολεμά «ξένους» εισβολείς όπως ιούς και βακτήρια, με αποτέλεσμα να επιτίθεται σε υγιείς ιστούς και να τους καταστρέφει.

Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα ώστε να εξουδετερώσει δυνητικά παθογόνους εισβολείς. Στις αυτοάνοσες παθήσεις, όμως, το ανοσοποιητικό δεν μπορεί να διαχωρίσει τους παθογόνους εισβολείς από υγιείς ιστούς του σώματος κι έτσι παράγει αντισώματα ενάντια στους ιστούς αυτούς. Τα αντισώματα αυτά προκαλούν φλεγμονές και πόνο και προκαλούν βλάβες σε διάφορα μέρη του σώματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ τα συμπτώματα του Λύκου ΕΔΩ