«Χωρίς ορίζοντα» η νέα συμφωνία για το χρέος

694830-akropoli.jpg

10-05-2016 6:50

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να υποστήριξε χθες πως η κυοφορούμενη συμφωνία για το ελληνικό χρέος η οποία θα αποκρυσταλλωθεί έως το Eurogroup της 24ης Μάιου θα δίνει στους επενδυτές ένα «καθαρό ορίζοντα» για το πώς η Ελλάδα θα ξεφύγει από την κρίση, ωστόσο αυτό δεν ισχύει.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στο χθεσινό ανακοινωθέν τους προσδιόρισαν τη μέθοδο που επιθυμούν να ακολουθήσουν για να «ελαφρύνουν» το ελληνικό χρέος ξεκαθαρίζοντας πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνουν σε βιώσιμο δρόμο.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΔΝΤ, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ενός κράτους (τα δημοσιονομικά ελλείμματα συν το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους) πρέπει να παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ για να θεωρείται το χρέος τους βιώσιμο.

Το εάν αυτό το ποσοστό θα ισχύσει και για την περίπτωση της Ελλάδος, μέλλει να αποσαφηνιστεί από το EuroWorking Group. Ωστόσο προς το παρόν τα κριτήρια της βιωσιμότητας τους χρέους παραμένουν άγνωστα.

Το βασικό σενάριο της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συνέταξαν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αναφέρει πως το χρέος της Ελλάδας θα κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ το 2019 και θα υποχωρήσει στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060.

Το σενάριο αυτό έχει συνταχθεί στη βάση της παραδοχής ότι η Ελλάδα θα έχει σε βάθος χρόνους πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% και θα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2,5% του ΑΕΠ. Αλλά οι παραδοχές αυτές είναι αίολες, ειδικά σε μια οικονομία που τελεί μονίμως υπό δημοσιονομική σύσφιγξη, τα εισοδήματα διαρκώς μειώνονται και η πολιτική κατάσταση είναι έκρυθμη.

Για να κρατήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε βιώσιμα επίπεδα – δηλαδή εντός του εύρους του 15%του ΑΕΠ -τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος πρότεινε σε ειδικό του έγγραφο μια σειρά από παρεμβάσεις στα δάνεια που έχει διαθέσει στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.grΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...