Είδος υπό εξαφάνιση οι γυναίκες στις επιστημονικές ακαδημίες

343141-338e7c39532056b5d037b3d2281552bf_l.jpg

09-05-2016 14:21

Οι γυναίκες αποτελούν κατά μέσο όρο μόνο το 12% των επιστημονικών ακαδημιών παγκοσμίως, δηλαδή περίπου μόνο ένα στα δέκα μέλη είναι γυναίκα, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη, η οποία αποκαλύπτει ότι ο ακαδημαϊκός χώρος δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτός στις γυναίκες επιστήμονες.

Το ποσοστό των γυναικών αυξάνεται στο 14% έως 16% για τις Ακαδημίες που δίνουν έμφαση στις Βιοϊατρικές και στις Κοινωνικές Επιστήμες, αλλά πέφτει στο 5% έως 6% στις Ακαδημίες με έμφαση στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στις Επιστήμες Μηχανικού και στην Τεχνολογία.

Η έρευνα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Ακαδημιών Επιστημών έλαβε υπ’ όψιν τη σύνθεση των μελών 69 εθνικών Ακαδημιών ανά τον κόσμο, καθώς και τριών διεθνών Ακαδημιών.

Το ποσοστό των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσιο (20%) κατά μέσο όρο στα διοικητικά-διευθυντικά συμβούλια των Ακαδημιών, με τα υψηλότερα ποσοστά στις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών των ΗΠΑ, της Σουηδίας και της Ελβετίας (από 47% και στις τρεις). Το 19% των Ακαδημιών διεθνώς είχαν στο παρελθόν ή έχουν τώρα γυναίκα πρόεδρο.

Μόνο το 40% των Ακαδημιών δήλωσαν ότι έχουν υιοθετήσει κάποια πολιτική διεύρυνσης της συμμετοχής των γυναικών επιστημόνων, κάτι για το οποίο τους ενθαρρύνει η νέα έκθεση, η πρώτη του είδους της σε παγκόσμια κλίμακα.

bigstock A Head Of Young Brunette Lady 98806631

Σχεδόν στις μισές Ακαδημίες το ποσοστό των γυναικών μελών δεν υπερβαίνει το 10%. Η Ακαδημία με τις περισσότερες γυναίκες είναι της Κούβας (27%) και ακολουθούν της Καραϊβικής (26%), της Τσεχίας (24%) και της Νότιας Αφρικής (24%).

Ανά ήπειρο, οι περισσότερες γυναίκες Ακαδημαϊκοί βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική (15%) και ακολουθεί η Νότια Αμερική-Καραϊβική (14%). Οι λιγότερες γυναίκες βρίσκονται στη Νότια Ασία και στη Μέση Ανατολή (από 8%), ενώ η Ευρώπη είναι κάπου στη μέση (12%).

Ανά επιστημονικό τομέα, αναλογικά περισσότερες γυναίκες Ακαδημαϊκοί υπάρχουν στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (16%), στις Βιολογικές Επιστήμες (15%) και στις Ιατρικές Επιστήμες (14%), ενώ οι λιγότερες στις Επιστήμες Πληροφορικής-Υπολογιστών (7%), στις Μαθηματικές Επιστήμες (6%) και στις Επιστήμες Μηχανικού (5%). Κάπου ενδιάμεσα είναι η συμμετοχή των γυναικών στις Γεωργικές Επιστήμες (10%), στις Φυσικοχημικές (8%) και στις Γεωλογικές-Περιβαλλοντικές (8%).

Στην Ελλάδα οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 7% της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς σε σύνολο 44 τακτικών μελών υπάρχουν τρεις γυναίκες: δύο στην Τάξη των Γραμμάτων & Καλών Τεχνών (η ποιήτρια Κική Δημουλά και η ιστορικός του Νέου Ελληνισμού Χρύσα Μαλτέζου) και μία στην Τάξη των Ηθικών & Πολιτικών Επιστημών (η νομικός Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα).

Δεν υπάρχει καμία Ελληνίδα επιστήμων ανάμεσα στα 15 μέλη της Τάξης των Θετικών Επιστημών. Αλλά και ανάμεσα στα 76 αντεπιστέλλοντα μέλη της ίδιας Τάξης υπάρχει μόνο μία Ελληνίδα, η Ευαγγελία Κρανιά της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ (και η αμερικανίδα Αν Τόμσον).ΠΗΓΗ : Onmed.gr