Νέα «βόμβα» Λαγκάρντ: Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα δεν επαρκούν!

693983-lagarde.jpg

06-05-2016 16:47

Στον αέρα το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (9/5) τινάζει η Κριστίν Λαγκάρντ, αμφισβητώντας ανοιχτά τις αισιόδοξες προβλέψεις των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης για την Ελλάδα.

 

Tρεις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times, επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τα έξτρα μέτρα έχουν βγει άκαρπες, αλλά και ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να τεθεί επί τάπητος αμέσως, αλλιώς κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι να «χάσουν» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αν το ελληνικό πρόγραμμα έχει στόχους για πλεονάσματα που δεν θα επιτευχθούν.

«Η Ελλάδα έχει ψηφίσει μια ντουζίνα μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης που δεν λειτούργησαν», τονίζει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αμφιβάλλοντας για τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Παράλληλα, αφού ζητά να ανοίξει η συζήτηση για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, κρίνει ανεπαρκή και ατελέσφορα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση.

Δεν διστάζει μάλιστα να εναντιωθεί ιδιαίτερα κατά των μέτρων υπερφορολόγησης που έχει προτείνει η Αθήνα, αλλά και να εκφράσει τη τη δυσπιστία της για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης που έχει προτείνει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τονίζοντας ότι η χώρα έχει ψηφίσει στο παρελθόν «μια ντουζίνα μηχανισμούς αυτού του τύπου» οι οποίοι όμως δεν λειτούργησαν.

«Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει η Κριστίν Λαγκάρντ:

«Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις, η αναδιάρθρωση του χρέους και η εκταμίευση των δόσεων θα πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα. Για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί».

Σύμφωνα πάντα με τη διευθύντρια του Ταμείου, οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, κι όχι 3,5% που είναι και ο στόχος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και πιθανότατα θα είναι αντιπαραγωγικός. Δεν πιστεύουμε ότι είναι εφικτό για την Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με την αύξηση των ήδη αυξημένων φόρων και τη μείωση δαπανών», γράφει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά δε στο εφεδρικό πακέτο άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι εφικτό κι ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η συζήτηση γι’ αυτό.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...