Η Λαγκάρντ απειλεί κι ο Τσίπρας ψηφίζει άρον άρον την Κυριακή 8/05

693957-tsipras_lagard_davos_20160112_01.jpg

06-05-2016 15:06

Η επιστολή της «Σιδηράς Κυρίας» του IMF δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τι μήνυμα στέλνει η Κριστίν Λαγκάρντ με την εμμονή της να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος ; – Γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «απειλεί» τους Ευρωπαίους και συγκεκριμένα το Βερολίνο; 

Tρεις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times, επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τα έξτρα μέτρα έχουν βγει άκαρπες και ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να τεθεί επί τάπητος αμέσως, αλλιώς κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι να «χάσουν» την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις, η αναδιάρθρωση του χρέους και η εκταμίευση των δόσεων θα πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα. Για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κίνηση αυτή της κυρίας Λαγκάρντ, σε συνδιασμό με την άρνησή της να λάβει μέρος στο Eurogroup της Δευτέρας σηματοδοτεί δυο πράγματα:

– Το ΔΝΤ γνωρίζει πολύ καλά πώς τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ που φόρτωσε ο Σόιμπλε στην Ελλάδα για να μην γίνει ελάφρυνση του χρέους, δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ!!!

-Το Ταμείο βαρέθηκε να παίζει για 6η συνεχόμενη χρονιά το ρόλο του κακού και θέλει λύση εδώ και τώρα. Λύση ολοκληρωμένη κι όχι λύση που να έχει «κόφτες» και συνεχείς, αέναες διαπραγματεύσεις. 

Επί της ουσίας η κυρία Λαγκάρντ στέλνει το μήνυμα – τελεσίγραφο: ή τα λύνουμε όλα τώρα ή καμία συζήτηση! 

Και μάλιστα, πάει ένα βήμα παραπέρα απειλώντας πως αν δεν υπάρξει συνολική λύση το ΔΝΤ δεν θα μπει στο πρόγραμμα, πράγμα που δεν το θέλει κανείς. Ούτε το Βερολίνο, ούτε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. 

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, κι όχι 3,5% που είναι και ο στόχος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και πιθανότατα θα είναι αντιπαραγωγικός. Δεν πιστεύουμε ότι είναι εφικτό για την Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με την αύξηση των ήδη αυξημένων φόρων και τη μείωση δαπανών», γράφει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφερόμενη στο εφεδρικό πακέτο άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι εφικτό κι ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η συζήτηση γι’ αυτό.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr