Τα κόκκινα αυγά μετά το τσούγκρισμα – 3 συνταγές από την Ντίνα Νικολάου για τους αναγνώστες μας

430004-pizza.jpg

05-05-2016 14:08

Όσες έχετε «καμάρια» στο σπίτι θα έχετε σίγουρα προσέξει το πώς παθιάζονται με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών. Το αποτέλεσμα είναι από την Κυριακή του Πάσχα και μετά να βρεθείτε με… τεράστιες ποσότητες σπασμένων αυγών.

Δεν πάνε χαμένα, μην φοβάστε. Η μοναδική Ντίνα Νικολάου εκτός από τις φανταστικές συνταγές που έχει στο προσωπικό της site dinanikolaou.gr δίνει ειδικά για τους αναγνώστες του Gossip-tv.gr 3 πρωτότυπες και πεντανόστιμες ιδέες για να αξιοποιήσετε τα σπασμένα αυγά.

Καταρχήν, φυλάξτε τα σπασμένα αυγά στο ψυγείο για να μην χαλάσουν. Τα γερά κόκκινα αυγά διατηρούνται εκτός ψυγείου για 2 – 3 ημέρες ακόμα, μακριά από τον ήλιο, αλλά μετά θα πρέπει και αυτά να τα βάλετε στο ψυγείο.

Τι να φτιάξετε με αυγά;

Καταρχήν πολύ νόστιμες σάλτσες-ντιπ για να συνοδέψετε λαχανικά (μπαστουνάκια σέλερι, καρότα, τις πρώιμες ντομάτες και αγγουράκια κ.ά.), τα σπιτικά σας κριτσίνια, τσιπς πατάτας ή καλαμποκιού, κράκερς, φρυγανιές ή φρυγανισμένο ψωμί. Θα φτιάξετε επίσης ορεκτικά και σαλάτες που θα σερβίρετε στην οικογένεια σαν κύριο πιάτο τις πρώτες ημέρες μετά το Πάσχα που το στομάχι δεν αντέχει άλλες κραιπάλες. Αλλά και γεμιστά αυγά με κρέμα και ψιλοκομμένα αρωματικά.

 

Αυγά βραστά, γεμιστά με κρέμα γιαούρτι-μουστάρδα

 

Προετοιμασία: 20΄

Αναμονή στο ψυγείο: 1 – 2 ώρες

Υλικά για 4 μερίδες

8 σφικτοβρασμένα αυγά (πασχαλινά ή μη)

2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας

50 ml ελαιόλαδο

χυμός από 1 λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό

2 κεσεδάκια αγελαδινό γιαούρτι

1½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

μερικά ραπανάκια, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες, για το σερβίρισμα

 

Διαδικασία

Ξεφλουδίζω τα αυγά και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβω οριζοντίως στη μέση. Με ένα κουταλάκι αφαιρώ με προσοχή τους σφικτούς κρόκους και τους βάζω σε ένα μεγάλο μπολ όπου τους λιώνω με ένα πιρούνι.

Βάζω τα ασπράδια σε ένα μεγάλο πιάτο, το καλύπτω με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να χρησιμοποιήσω τα ασπράδια.

Προσθέτω σους κρόκους τη μουστάρδα, το λάδι, το χυμό λεμονιού, το γιαούρτι και την πάπρικα και ανακατεύω πολύ καλά, μέχρι να φτιάξω μια ομοιογενή πάστα. Τη δοκιμάζω και βάζω όσο αλατοπίπερο θέλω.

Αν θέλω, χτυπάω τα υλικά στο μούλτι για να γίνει η πάστα τελείως λεία και βελούδινη.

Τη βάζω για 1 – 2 ώρες στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει αρκετά. Τη βάζω σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσαρμόζω μύτη με δοντάκια.

Βγάζω τα αδειασμένα ασπράδια από το ψυγείο και τα αραδιάζω στην πιατέλα με όμορφο τρόπο. Με τη σακούλα ζαχαροπλαστικής φτιάχνω ροζέτες από το μείγμα των κρόκων, μέσα στις κοιλότητες των ασπραδιών.

Διακοσμώ με τα φετάκια από τα πικάντικα ραπανάκια και σερβίρω αμέσως

 

Σαλάτα με σπανάκι και πασχαλινά κόκκινα αυγά

Προετοιμασία: 30΄

Υλικά για 6 άτομα

500 – 700 γρ. σπανάκι (τα τρυφερά φύλλα), πλυμένα, στραγγισμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

16 ντοματίνια, κομμένα στη μέση (αφήνουμε ολόκληρα τα πολύ μικρά)

1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

½ φλιτζ. τσαγιού αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα

3 σφικτοβρασμένα αυγά (ή τα βαμμένα πασχαλινά αυγά), ξεφλουδισμένα

Για τη σάλτσα

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1 κουτ. σούπας μουστάρδα

2 κουτ. σούπας γιαούρτι

½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)

150 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Διαδικασία

Σαλάτα: Σε ένα φαρδύ μπολ βάζω το σπανάκι, τα ντοματίνια, τις λιαστές ντομάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αγγουράκια τουρσί. Ανακατεύω καλά με τα χέρια.

Ξεφλουδίζω τα αυγά και ξεχωρίζω προσεκτικά τα ασπράδια από τους κρόκους. Αφήνω τους κρόκους κατά μέρος για τη σάλτσα και κόβω τα ασπράδια σε λεπτές φέτες. Τις ρίχνω στη σαλάτα και ανακατεύω με προσοχή. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζω τη σαλάτα στο ψυγείο, μέχρι να τη σερβίρω.

Σάλτσα: Χτυπάω στο μπλέντερ τους κρόκους των αυγών και όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να φτιάξω μια σάλτσα λεία και πυκνή. Τη σκεπάζω και τη φυλάω στο ψυγείο.

Λίγο πριν σερβίρω περιχύνω τη σαλάτα με τη σάλτσα και ανακατεύω με προσοχή.

 

Πίτσα με σουτζούκι, αυγά βραστά και βάση γεμιστή με κασέρι

Προετοιμασία: 20΄

Ψήσιμο: περίπου 40΄

Αναμονή: 45΄

Υλικά για 1 πίτσα (8-10 κομμάτια)

Για τη βάση

1½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά

100 ml νερό

1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι

½ κουτ. γλυκού ζάχαρη

Για την επιφάνεια

75 ml ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

300 γρ. σουτζούκι, κομμένες σε φέτες

λίγο τριμμένο μπαχάρι

ελάχιστη καπνιστή πάπρικα, σε σκόνη

1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

2 κουτ. σούπας μουστάρδα

½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη

½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο

½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος

½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος

2 αυγά βρασμένα, κομμένα σε λεπτές φέτες

7 φέτες τυρί για τοστ (κασέρι) κομμένο σε λωρίδες

200 γρ. κασέρι, χονδροτριμμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού, χτυπημένος σε ένα μπολάκι με 2 κουτ. σούπας γάλα

 

Διαδικασία

Ζύμη: Βάζω στον κάδο του μίξερ πάγκου όλα τα υλικά της ζύμης και τα χτυπάω με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες, για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη ελαστική και μαλακή, που σχεδόν να τυλίγεται ολόκληρη γύρω από τον γάντζο. Εναλλακτικά, ζυμώνω με τα χέρια τα υλικά σε μια λεκανίτσα, για 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλά εύκολα από τα χέρια μου. Αλείφω τη ζύμη με ελάχιστο ελαιόλαδο, την σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 30 – 40 λεπτά για να φουσκώσει καλά.

Για την επιφάνεια της πίτσας: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Ρίχνω το μπαχάρι και την καπνιστή πάπρικα και σοτάρω για μερικά λεπτά ακόμα μέχρι να σκορπίσουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους. Προσθέτω τον πελτέ και τη μουστάρδα, ανακατεύω καλά, σβήνω με 50 ml νερό και προσθέτω τη ρίγανη και το θυμάρι. Ανακατεύω καλά, χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύω για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τον μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύω καλά.

Πίτσα + ψήσιμο: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Λαδώνω ελαφρά ένα ρηχό ταψάκι, ειδικό για πίτσα, με διάμετρο περίπου 36 – 40 εκ. (εναλλακτικά, στρώνω με λαδόκολλα το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου).

Βάζω στο κέντρο του ταψιού το ζυμάρι και το πιέζω με τις παλάμες και τα δάχτυλά μου μέχρι να απλώσει ομοιόμορφα και να καλύψει το ταψί. Απλώνω σε όλη τη επιφάνεια τη σάλτσα, σκορπάω τις φέτες των αυγών και το σουτζούκι, αφήνοντας ένα περιθώριο 3 εκ. περιμετρικά. Στο κενό αυτό περιθώριο ζύμης ρίχνω το τριμμένο κασέρι και τυλίγω την περιφέρεια της ζύμης με τρόπο ώστε να καλύψω το τυρί και να φτιάξω ένα φουσκωτό στεφάνι ζύμης (κόθρο), το οποίο θα είναι γεμιστό με το κασέρι.

Σκεπάζω με τις λωρίδες κασεριού. Αλείφω τον κόθρο ζύμης με το μείγμα κρόκου-γάλακτος και βάζω το ταψί στο μεσαίο ή σε ένα λίγο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου. Ψήνω την πίτσα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι ψηθεί το ζυμάρι και να χρυσίσει το τυρί. Σερβίρω την πίτσα ζεστή.



ΠΗΓΗ : Gossip-tv.gr


loading...