Η ΕΚΤ σταματά την παραγωγή των 500άευρων – Τι θα γίνει με αυτά που κυκλοφορούν

693395-500eurw.jpg

04-05-2016 19:20

Την απόφαση να διακόψει την παραγωγή τραπεζογραμματίων ονομαστικής αξίας 500 ευρώ πήρε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως τα κυκλοφορούντα χαρτονομίσματα θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά ως μέσα πληρωμών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας απεφάσισε σήμερα (4/5) να σταματήσει την παραγωγή τραπεζογραμματίων 500 ευρώ και να την αποκλείσει από τη σειρά Europa, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες ότι αυτό το χαρτονόμισμα θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες.

Η έκδοση των 500άευρων θα διακοπεί γύρω στο τέλος του 2018, όταν τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 της σειράς Europa θα εισαχθούν στην κυκλοφορία.

Τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα από 5 έως 200 ευρώ, θα συνεχίσουν να τυπώνονται κανονικά.

Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα παραμείνουν νόμιμο χρήμα και μπορεί συνεπώς να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμών αποταμίευσης. Το Ευρωσύστημα, το οποίο αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, θα λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσει ότι οι υπόλοιπες ονομασίες είναι διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες.

«Το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ, όπως και οι άλλες ονομαστικές αξίες των τραπεζογραμματίων ευρώ, θα διατηρούν πάντα την αξία τους και μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα», καταλήγει η ανακοίνωση.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...