Εξάμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν προτείνει η Κομισιόν

693376-sengen.jpg

04-05-2016 17:42

Την εξάμηνη παράταση των «αναλογικών ελέγχων» στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν και συγκεκριμένα στα σύνορα της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει μάλιστα ότι οι χώρες αυτές έχουν θεσπίσει συνοριακούς ελέγχους για να αντιμετωπίσουν την απειλή στη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια που μπορεί να προκύψουν από τις δευτερογενείς μετακινήσεις παράτυπων μεταναστών, ενώ καθιστά σαφές πως η πρότασή της βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

Παράλληλα, τονίζει ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, όσον αφορά στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστούν κατάλληλα όλες οι «ελλείψεις» που είχαν εντοπιστεί μέσα στο «περιορισμένο διάστημα των τριών μηνών».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, τόνισε μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές κατέβαλλαν «τεράστιες προσπάθειες» και έχει σημειωθεί «πραγματική πρόοδος».

Προσέθεσε, δε, ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να υπάρχει «σημαντική μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» και ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων μέσα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον Ολλανδό Επίτροπο, κρίθηκε αναγκαία η διατήρηση των ελέγχων σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.

Ο Φ. Τίμερμανς τόνισε, επίσης, ότι η Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή της Ζώνης Σένγκεν σε πλήρη κανονικότητα έως το Νοέμβριο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν προτείνεται να επιβληθούν εσωτερικοί έλεγχοι στα σύνορα Σένγκεν της Ελλάδας, δηλαδή σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα του προσφυγικού.

Η πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της ΕΕ πριν από τις 12 Μαΐου.

Παρόλα αυτά, αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αναστάτωση προκλήθηκε από την «ενημέρωση» Ελληνίδας δημοσιογράφου η οποία βρέθηκε στο αεροδρόμιο του Παρισιού όπου πληροφορήθηκε ότι η Γαλλία έχει ήδη θέσει την Ελλάδα εκτός Σένγκεν…ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...