Υποφέρετε από ημικρανίες; Δείτε από τι άλλο κινδυνεύετε

342989-40c834d5a006dc09e16661a88e0696a9_l.jpg

04-05-2016 14:13

Η ημικρανία είναι μια μορφή χρόνιου πονοκεφάλου, που τις περισσότερες φορές εντοπίζεται στο μισό μέρος του κεφαλιού και μπορεί να διαρκεί ώρες ή ακόμη και μέρες.

Συχνά ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από ναυτία και εμετό.

Τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν κρίσεις άσθματος.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του St George του Λονδίνου συνέκρινε τους ιατρικούς φακέλους 65.000 ασθενών που υπέφεραν από χρόνιες ημικρανίες με τους φακέλους 65.000 υγιών ενηλίκων. Από τη μελέτη των στοιχείων προέκυψε ότι η πρώτη ομάδα ασθενών είχε 59% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει άσθμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Δρ Ντέιβιντ Στράχαν, ο αριθμός του δείγματος αποτελεί μια σαφή ένδειξη για την εγκυρότητα του αποτελέσματος.

bigstock Woman having asthma using the 40893925

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τις δύο παθήσεις. Επιστήμονες του αμερικανικού Προγράμματος Προβλημάτων της Περιγεννητικής Περιόδου παρατήρησαν ότι τα βρέφη που είχαν γεννηθεί από μητέρες που υπέφεραν από ημικρανίες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα.

Η δραστική ουσία προπραναλόλη, η οποία χορηγείται για την ανακούφιση των ημικρανιών, έχει διαπιστωθεί ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων, αλλά δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί πλήρως, καθώς απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

 ΠΗΓΗ : Onmed.gr