Το κρίσιμο crash test για την κυβέρνηση στο Eurogroup και το «φάντασμα» των εκλογών

692919-eurogroup.jpg

03-05-2016 6:01

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου έχει στραμμένο το βλέμμα της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να μετριάσει τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αλλά και του Βερολίνου, που επιμένουν στη θεσμοθέτηση από την Αθήνα των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αφετέρου να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με την ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.

Υπό το πρίσμα αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες από το ρεπορτάζ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται πυρετωδώς για επαφές μέσα στις επόμενες ημέρες με πρόσωπα-κλειδιά στη διαπραγμάτευση, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος θα βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία και με τους επικεφαλής των τεσσάρων Θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM).

Οι επαφές αυτές έχουν ως απώτερο στόχο να λάβει η Αθήνα ένα πρώτο θετικό μήνυμα από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (09/05/2016), αν και η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη πως ούτε και τότε θα υπάρξει το πολυπόθητο «staff-levelagreement», δηλαδή η συμφωνία που οδηγεί στο οριστικό «κλείδωμα» της αξιολόγησης.

Το καλό σενάριο λέει πως εάν ο κ. Τσακαλώτος κατορθώσει να πείσει το ΔΝΤ και τον Γερμανό ομόλογό του για τον «κόφτη δαπανών» ως αντίμετρο στην κάβα μέτρων που ζητείται από την Ελλάδα, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει άμεσα και νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα εγκρίνει την αξιολόγηση και εν συνεχεία η ελληνική Βουλή θα μπορέσει να την ψηφίσει περί το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Όμως δεν παύει να υπάρχει και το κακό σενάριο. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως ο χρόνος δεν είναι πλέον με το μέρος της και πως οποιαδήποτε νέα εμπλοκή στη διαπραγματευτική διαδικασία με τους Θεσμούς θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μαξίμου: Δεν συζητάμε για προληπτικά μέτρα

Την ίδια στιγμή, διαρροές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αφήνουν να εννοηθεί πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη επ’ ουδενί να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα προληπτικά μέτρα, τονίζοντας σε όλους τους τόνους πως κάτι τέτοιο έρχεται σε σύγκρουση τόσο με το ίδιο το Σύνταγμα, αλλά και με τα όσα είχαν υπογραφεί κατά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου 2015, όταν η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο «Μνημόνιο 3».

Το Μαξίμου επιμένει στην ψήφιση του «αυτόματου κόφτη δαπανών», ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις που η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων με μέτρα που θα έχουν προσυμφωνηθεί με το Κουαρτέτο, ενεργοποιώντας συγκεκριμένους κωδικούς του Προϋπολογισμού ή προχωρώντας σε νέα φορολογικά μέτρα.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...