Το 80% των λευχαιμιών στα παιδιά θεραπεύεται: Τι θα συζητήσει η ΕΕΠΑΟ στο Μέγαρο Μουσικής

342495-70ab14b8cea525437f0cf4319908377a_l.jpg

18-04-2016 18:02

Το 10ο Διεθνές συνέδριο για την Λευχαιμία της παιδικής ηλικίας (10th Biennial Childhood Leukemia Symposium – CLS) και η 27η Ετήσια Συνάντηση της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας BFM (27th Annual Meeting of the International BFM Study Group) φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ).

Οι δύο ιδιαίτερα σημαντικές επιστημονικές εκδηλώσεις, που είναι στενά συνδεδεμένες, θα πραγματοποιηθούν στις 23-24 Απριλίου (IBFM SG) και στις 24-26 Απριλίου (CLS) και θα φέρουν στη χώρα μας κορυφαίους παιδίατρους αιματολόγους-ογκολόγους από όλο τον κόσμο.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη συνοδό τοξικότητα, αλλά και την επιστημονική έρευνα για τις λευχαιμίες και τα λεμφώματα της παιδικής ηλικίας, θα βρεθούν στο επίκεντρο των δύο επιστημονικών συναντήσεων που διοργανώνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ΕΕΠΑΟ, η οποία συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς πρωτοβουλίες και επιστημονικούς φορείς που προάγουν την ιατρική έρευνα και συμβάλλουν στη βελτίωση της κλινικής φροντίδας των μικρών ασθενών.

Στόχος είναι, μέσα από τις ομιλίες, τις παρουσιάσεις, τις συζητήσεις μεταξύ των ειδικών και τις παράλληλες εκδηλώσεις, με τη συνεργασία των συλλόγων γονέων ασθενών και επιβιωσάντων από καρκίνο παιδικής ηλικίας, να ενισχυθεί η παγκόσμια συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και να σχεδιαστούν νέες θεραπευτικές στρατηγικές και προσεγγίσεις.

Οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 43% των νεοπλασιών σε παιδιά και εφήβους. Η συστηματική και καλά οργανωμένη επιστημονική έρευνα, ως αποτέλεσμα ευρύτερων διεθνών συνεργασιών, έχει συμβάλει ώστε σήμερα το 80% των λευχαιμιών και λεμφωμάτων σε παιδιά και εφήβους να θεραπεύονται πλήρως. Ειδικά για τον πιο κοινό τύπο της λευχαιμίας, την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, τα ποσοστά πλήρους ίασης ξεπερνούν το 85% χάρη στα σύγχρονα πρωτόκολλα θεραπείας που εφαρμόζονται διεθνώς και στα οποία συμμετέχει και η χώρα μας.

Σχετικά με το IBFM SG και το CLS

Η Διεθνής Ερευνητική Ομάδα BFM (International BFM Study Group – IBFM SG) έχει ως αποστολή την προαγωγή της έρευνας και την υψηλή ποιότητα κλινικής φροντίδας παιδιών και εφήβων με λευχαιμίες και λεμφώματα. Στο πλαίσιο του IBFM SG, εξειδικευμένες oμάδες εργασίας από περισσότερες από 30 χώρες από όλο τον κόσμο μοιράζονται και συζητούν τα αποτελέσματα κλινικών μελετών και έρευνας για εξειδικευμένα θέματα, συμβάλλοντας ουσιαστικά ώστε τα σημαντικά επιτεύγματα που συντελούνται διεθνώς να βρίσκουν άμεση εφαρμογή στην κλινική πράξη.

Το Διεθνές Συμπόσιο για την Λευχαιμία στα παιδιά (CLS) έχει εξελιχθεί σε θεσμό για την ιατρική κοινότητα από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Από το 2004 το Συμπόσιο, το οποίο διεξάγεται ανά διετία, έχει συνδυαστεί με το Συνέδριο του IBFM SG, παρέχοντας σε παιδιάτρους αιματολόγους και ογκολόγους από όλο τον κόσμο μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας των παιδιών και εφήβων.

Σχετικά με την  ΕΕΠΑΟ

H Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) είναι μία επιστημονική, μη-κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1986 και μετά από πολλά χρόνια πρωτοβουλίας και δραστηριοποίησης στο χώρο της υγείας, αποτελεί σήμερα έναν υγιή και σημαντικό για την επιστημονική γνώση οργανισμό, ο οποίος αριθμεί 100 ενεργά μέλη.

Οι δραστηριότητες της ΕΕΠΑΟ επικεντρώνονται τόσο στο αμιγώς επιστημονικό πεδίο της ειδικότητας της παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας όσο και στην κοινωνική και ψυχολογική διάσταση και στήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους.

Στους στόχους της Εταιρείας περιλαμβάνονται:

– Η διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας κάθε 2 χρόνια, ώστε να παρουσιάζονται μεταξύ των ιατρών τα νέα δεδομένα και οι επιστημονικές εξελίξεις.

– Η διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων με στόχο την προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

–  Ο σχεδιασμός και η διενέργεια πολυκεντρικών κλινικών μελετών για τα κακοήθη, αιματολογικά και μη νοσήματα στα παιδιά.

– Η δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής (registry) των νεοπλασιών στα παιδιά και εφήβους πανελλαδικά (Ελληνικό Μητρώο Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, ΕΜΠΝΑ).

–  H δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενημέρωσης για τα μέλη, τους ασθενείς, τους επιβιώσαντες από καρκίνο παιδικής ηλικίας, τους γονείς και τις οικογένειες, αλλά και για το ευρύ κοινό και τους φίλους της εταιρείας.

Συγχρόνως με τα παραπάνω, η ΕΕΠΑΟ προσπαθεί διαρκώς να συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση-πληροφόρηση του κοινού γύρω από θέματα πρόληψης και θεραπείας, με κάθε τρόπο και με κάθε διαθέσιμο μέσο.ΠΗΓΗ : Onmed.gr