Πάσχα 2016: Αναβίωσε το εντυπωσιακό έθιμο του Αη Γιώργη του Μαντηλά (photos)

692814-lp1_1365-n22.jpg

02-05-2016 14:57

Ένας από τους πιο σημαντικός σταθμός στην πασχαλινή παράδοση της χώρας μας είναι ο Άη Γιώργης ο Μαντηλάς, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Καλαμπάκας, και ειδικότερα στο Καστράκι.

Φωτορεπορτάζ: Λευτέρης Παρτσάλης

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο Καστράκι, εκεί όπου κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας στο νεότερο εξωκλήσι του Αγίου που βρίσκεται στα ριζά του βράχου, στο ερειπωμένο ομώνυμο Μοναστήρι, νέοι ζωσμένοι με εκατοντάδες μαντήλια – τάματα πιστών, σκαρφαλώνουν στο απότομο βράχο με τη βοήθεια σχοινιών.

Σκοπός τους είναι να κρεμάσουν τα καινούργια μαντήλια – τάματα και να πάρουν τα περσινά, τα οποία κατεβαίνοντας τα μοιράζουν ως φυλαχτό στους προσκυνητές που παρακολουθούν με δέος την ανάβαση καθώς είναι μια προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.

Το έθιμο των μαντηλιών φέρεται να ανάγεται στην εποχή της τουρκοκρατίας, όταν, όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση, μια Τουρκάλα προσευχήθηκε στον Άγιο να κάνει καλά τον άνδρα της, ο οποίος ενώ έκοβε ξύλα κάτω από το μοναστήρι του Αγίου, έπεσε λιπόθυμος. Ο άνδρας σηκώθηκε εντελώς καλά και η Τουρκάλα για να ευχαριστήσει τον Άγιο πρόσφερε το μαντήλι της.

Από τότε η μονή ονομάστηκε Άγιος Γεώργιος Μαντηλάς.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...