Πλήρης δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη μόνο για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας

342231-d1403c6349a8b343591a183b7d0630c9_l.jpg

11-04-2016 12:28

Τον τρόπο υγειονομικής φροντίδας των περίπου 2 εκατομμύριων ανθρώπων που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, παρουσίασε τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως εξήγησε, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη πρόσφατα, οι ανασφάλιστοι αποκτούν ισότιμη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, για ζητήματα περίθαλψης, όσο και για την φαρμακευτική τους κάλυψη.

Ειδικότερα μόνο με την χρήση του ΑΜΚΑ τους οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να εισάγονται στα νοσοκομεία, να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές υγείας και να λαμβάνουν φάρμακα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ωστόσο, για τα φάρμακα οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσοστό συμμετοχής ανάλογα τη θεραπευτική κατηγορία.

Για τα άτομα που τελούν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή περίπου 300.000 άτομα με ετήσιο εισόδημα κάτω από 2.400 ευρώ τον χρόνο, προβλέπεται πλήρης δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη.

Τέλος για τους μη έχοντες ΑΜΚΑ, δηλαδή αλλοδαπούς, προσωρινά διαμένοντες και πρόσφυγες, προβλέπεται έκδοση ειδικής κάρτας από τα νοσοκομεία με εξάμηνη διάρκεια για την υγειονομική τους περίθαλψη. Η κάρτα θα έχει τη δυνατότητα ανανέωσης-επέκτασης.

«Δεν επιχειρούμε την πλήρη εξίσωση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων γι’ αυτό και υπάρχουν διαφοροποίησεις στην ΚΥΑ» εξήγησε ο κ. Ξανθός.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως το κόστος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ.

Το ποσό θα καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ μέσω των αυξημένων ασφαλιστικών ροών από τα Ταμεία που προσδοκά να έχει ο Οργανισμός, αλλά και από την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τις δαπάνες Υγείας.

 ΠΗΓΗ : Onmed.gr