Πάσχα 2016: Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι

692403-pasxalino-trapezi.jpg

30-04-2016 7:10

Σταθερές παραμένουν, σε γενικές γραμμές, οι τιμές των τροφίμων που θα κοσμήσουν το πασχαλινό μας τραπέζι, καθώς βάσει έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, το κόστος κινήθηκε κατά 1,02% υψηλότερα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία, μετά την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε σούπερ μάρκετ, αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η μέση συγκριτική μεταβολή των κρεατικών είναι ανοδική και κυμαίνεται στο 7,51%. Αυτή ωστόσο η διαφορά προέρχεται από την αξιοσημείωτη άνοδο της τιμής του κοτόπουλου (21,05%) και της χοιρινής μπριζόλας (4,65%) και πολύ λιγότερο από την αύξηση της τιμής του ντόπιου αρνιού (1,54%) και του κατσικιού (2,82%).

Την ίδια ώρα, η σημαντική υποχώρηση των τιμών στα λαχανικά και στα φρούτα αποτέλεσε την κυριότερη παράμετρο συγκράτησης της ανοδικής πορείας του κόστους του φετινού τραπεζιού. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο μέσος ρυθμός μείωσης των τιμών στα οπωροκηπευτικά και στα φρούτα είναι της τάξεως του 18,79%, με τις πλέον αξιομνημόνευτες πτωτικές επιδόσεις να αφορούν τα κολοκυθάκια (48,65%), το μαρούλι (46,15%) και το λάχανο (42,31%), ενώ στον αντίποδα αυξητικά κυμάνθηκαν οι τιμές στα κρεμμύδια (12,00%) και στα μήλα (4,76%).

Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική άνοδος των τιμών της τάξεως του 8,25%, μία εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί ως αναμενόμενη, λόγω της μετάταξης αρκετών προϊόντων από το μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, κατά τη διάρκεια του περσινού Ιουλίου. Τούτων δοθέντων, η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου κατά (23,7%) και του πασχαλινού τσουρεκιού (18,37%) συνιστούν τις βασικότερες μεταβολές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα προαναφερθέντα στοιχεία, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού υπερβαίνει το αντίστοιχο περυσινό κατά 1,06 ευρώ.

Για μία εξαμελή οικογένεια, το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται έτσι στα 105,28 ευρώ, όντας αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (104,22 ευρώ) κατά 1,02%. Οι τιμές των κρεατικών (2,21%) και των προϊόντων σούπερ μάρκετ (11,62%) κινούνται αυξητικά σε αντίθεση με τις αντίστοιχες των λαχανικών-φρούτων (-13,29%).

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΕΣΕΕ: «Εάν υποθέσουμε πως πραγματοποιείται μετάταξη προϊόντων από το 23% ΦΠΑ στο 24% ΦΠΑ, τότε η επιπλέον επιβάρυνση είναι της τάξεως των 0,21Euro ή 0,20% σε σχέση με το υπολογισθέν πασχαλινό τραπέζι του 2016. Κι αυτό γιατί θα αυξηθεί το κόστος για τα 2 πασχαλινά τσουρέκια κατά 0,05 ευρώ, το κόστος για αναψυκτικά κατά 0,02 ευρώ, το κόστος για το συσκευασμένο ελαιόλαδο κατά 0,04 ευρώ, το κόστος για τα συσκευασμένα (επεξεργασμένα) αυγά 0,03 ευρώ και το κόστος για μπύρες κατά 0,07 ευρώ: σύνολο 0,21 ευρώ.

Τα υπόλοιπα προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού (που έχουν επιλεγεί από το ΙΝ.ΕΜ.Υ.) για μία εξαμελή οικογένεια υπόκεινται σε ΦΠΑ 13%».

Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 22 με 26 Απριλίου 2016, ενώ περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών – φρούτων όσο και σε αυτή των κρεατικών.

Παράλληλα όμως με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει μία ετήσια συγκριτική αύξηση σε σχέση με την περυσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 9,42%. Ειδικότερα, οι τιμές των θαλασσινών καταγράφουν ανοδική πορεία εν συγκρίσει με το 2015 (7,04%), ενώ όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν μόνο οι ελιές (-0,74%), με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται για το τουρσί (21,49%). Όπως επισημάνθηκε και προηγουμένως, η επίδραση από τη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ σε αρκετά προϊόντα από το 13% σε 23% προκάλεσε επιβαρύνσεις στο καταναλωτικό κοινό.

Δήλωση του προέδρου ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, για την πασχαλινή αγορά:

«Παρά το γεγονός ότι η αγορά συνεχίζει και θα συνεχίσει και μετά το Πάσχα να ανεβαίνει το δικό της Γολγοθά, είναι παρήγορο ότι σε γενικές γραμμές οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σταθερές παρά τις μετατάξεις πολλών αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ο οποίος σύντομα ενδέχεται να αυξηθεί στο 24%. Η κίνηση στη πασχαλινή αγορά είναι υποτονική και διακατέχεται από ένα κλίμα αβεβαιότητας, πληρώνοντας ακριβά το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης. Οι καταναλωτές, παρά την καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, είναι πολύ συγκρατημένοι και φοβισμένοι από τις νέες αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές απαιτήσεις των δανειστών και της κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες θα συμβιβαστούμε με τον εορτασμό του Πάσχα της Ορθοδοξίας και την Ανάσταση του Κυρίου, αφού η οικονομική ανάσταση της αγοράς θα αργήσει να έρθει πολύ ακόμα…».

Από την πλευρά του ωστόσο το ΚΕΠΚΑ διαπιστώνει μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι σε έρευνα τιμών που πραγματοποίησε τη Μεγάλη Δευτέρα.

Το ΚΕΠΚΑ. υπολογίζει ότι το φετινό Πασχαλινό τραπέζι, για 8 – 10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, θα στοιχίσει από 73,46 ευρώ έως 173,99 ευρώ. Δηλαδή, από -3,90% έως + 5,48%, σε σχέση με πέρυσι.

Ενδεικτικά, το εγχώριο αρνί στοιχίζει από 16,47 έως 28,50 ευρώ, το κατσίκι από 18 έως 28,50 ευρώ, τα εντόσθια από 4,24 έως 8,00 ευρώ και το τσουρέκι από 10 έως 32,40 ευρώ.

Σύμφωνα έτσι με αυτά τα στοιχεία, ένα τραπέζι με προϊόντα υψηλών τιμών θα στοιχίσει υπερδιπλάσια, από ένα τραπέζι με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές.

Με μια προσεκτική πάντως έρευνα πριν από κάθε αγορά, και αξιοποιώντας τις προσφορές, αποφεύγοντας παράλληλα τις παγίδες, μπορούμε  να πετύχουμε το χαμηλότερο δυνατό κόστος για το τραπέζι μας, σημειώνει το ΚΕΠΚΑ, συνιστώντας στους καταναλωτές να μην κάνουν υπερβολές στις ποσότητες που αγοράζουν, καθώς και ότι υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει πάντοτε και καλύτερη ποιότητα…

pinakas timwn

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...