Οι πιο γραφικοί επιτάφιοι της Αθήνας

epitafios

29-04-2016 16:15

Η λαϊκή θυμοσοφία μπορεί να επιμένει όσο θέλει ότι «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό».

Η Αθήνα βρίσκεται αυτή την εποχή στα καλύτερά της, το πασχαλινό πενθήμερο ενδείκνυται για ολοήμερες ανοιξιάτικες βόλτες, κι όσο για την κατάνυξη και τα αυθεντικά πασχαλιάτικα έθιμα, αυτά δεν πρόκειται να μας λείψουν, γιατί οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια της Αθήνας έχουν την τιμητική τους –και τους δικούς τους, υπέροχους επιτάφιους.

Αγία Αικατερίνη: Είναι μια από τις παλαιότερες, αλλά και πιο γραφικές εκκλησίες της Αθήνας: η πλακιώτικη Αγία Αικατερίνη κτίστηκε τον 11ο αιώνα πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος –ό,τι σώθηκε από τον οποίο επιβιώνει στο προαύλιο της εκκλησίας. Έχει κατανυκτική, σχεδόν μυστικιστική, ατμόσφαιρα που ενισχύεται από την ήσυχη γειτονιά της.

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης: Στον λόφο του Φιλοπάππου, το εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη συγκεντρώνει κάθε Μεγάλη Παρασκευή τα πλήθη που έρχονται για να παρακολουθήσουν την… ρομαντικότερη επιτάφια ακολουθία της πόλης. Θα ήταν, βέβαια, υποκρισία να αρνηθούμε ότι, πολύ περισσότερο από το ίδιο το παρεκκλήσι, την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα –τόσο στον Επιτάφιο όσο και το βράδυ της Ανάστασης– δημιουργεί το ειδυλλιακό τοπίο που το περιβάλλει: το μυρωδάτο δασάκι γύρω του και η θέα στο φωτισμένο βράχο της Ακρόπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

loading...