Επεισοδιακή επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων από Μυτιλήνη και Χίο στη Λέρο

691719-mitilini-prosfiges.jpg

27-04-2016 22:27

Προσπάθεια να μεταφερθούν 159 μετανάστες και πρόσφυγες – 120 από τη Μυτιλήνη και 39 από τη Χίο – στη Λέρο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα hotspots των δυο νησιών όπου συνολικά βρίσκονται εγκλωβισμένα περισσότερα από 6000 άτομα, κάνουν απόψε (27/4) οι αρμόδιες Αρχές.

Από τη Μυτιλήνη η αναχώρηση έχει προγραμματισθεί για τις 12 τα μεσάνυχτα, ενώ η αναχώρηση από τη Χίο έγινε με 39 τελικά επιβαίνοντες και μετά από επιχείρηση που κατέληξε στην αναζήτηση 161 προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι αποβιβάστηκαν από το πλοίο και διασκορπίστηκαν στα γύρω από το λιμάνι χωράφια. Συγκεκριμένα 200 μετανάστες και πρόσφυγες οδηγήθηκαν με λεωφορεία στο λιμάνι των Μεστών προκειμένου να αναχωρήσουν για τη Λέρο με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Τέρα τζετ».

Για άγνωστους όμως λόγους η αναχώρηση καθυστέρησε, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά αλλοδαποί που δήλωσαν «αλληλέγγυοι» στους μετανάστες και στους πρόσφυγες βρέθηκαν στο λιμάνι, καλώντας τους πρόσφυγες να αποβιβασθούν από το πλοίο γιατί αυτό θα τους μετέφερε στην Τουρκία.

Δύο μάλιστα από τους αλλοδαπούς αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί και αύριο το πρωί θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. Τελικά οι 200 πρόσφυγες έσπασαν την εσωτερική πόρτα του καραβιού και αποβιβάσθηκαν. Μετά από προσπάθειες και διαπραγματεύσεις που κράτησαν ώρα, 39 από τους 200 επιβιβάσθηκαν ξανά στο πλοίο ενώ οι υπόλοιποι με πούλμαν μεταφέρθηκαν στην πόλη της Χίου και συγκεκριμένα στον καταυλισμό του Δήμου στη Σούδα και στον υπαίθριο χώρο πλάι στο ΔΗΠΕΘΕ.

Ας σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην πόλη και όχι στο hot spot αφού οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Χαλκειός έκλεισαν το δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη αύξηση της χωρητικότητας του Κέντρου, αλλά και για την παρουσία του Κέντρου και των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...