Στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητά η Μόσχα

691630-pp.jpg

27-04-2016 16:01

Την περασμένη εβδομάδα οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν να ενδυναμώσουν την εκεχειρία που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 27 Φεβρουαρίου στη Συρία

Η Ρωσία κάλεσε την Μεγάλη Τετάρτη (27/04) να υπάρξει στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον αγώνα των δύο χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και για την ενδυνάμωση της εκεχειρίας στη Συρία, η οποία απειλείται από την επανάληψη των βίαιων συγκρούσεων στη χώρα.

«Γενικά εκτιμούμε θετικά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στη Συρία. Οι διμερείς συμφωνίες μας για την πρόληψη των επεισοδίων στον συριακό εναέριο χώρο λειτουργούν και οι στρατιωτικές δομές μας που έχουν αναλάβει να συμφιλιώσουν τις εμπόλεμες πλευρές βρίσκονται σε επαφή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα με βασικό θέμα την ασφάλεια.

Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα πρέπει «να συνεργαστούν στενότερα» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Εμείς είμαστε έτοιμοι για αυτό. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ουάσινγκτον», υπογράμμισε.

Την περασμένη εβδομάδα οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν να ενδυναμώσουν την εκεχειρία που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 27 Φεβρουαρίου στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμία νόμιμη βάση για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία. «Ασφαλώς όχι», απάντησε ο Γκατίλοφ όταν ρωτήθηκε αν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν νόμιμα στη Συρία. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, η συριακή κυβέρνηση δεν έχει δώσει την άδεια της στις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα.

Τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ έστειλαν 50 στρατιώτες στη Συρία για να εκπαιδεύσουν τοπικές πολιτοφυλακές στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Την Μεγάλη Δευτέρα (25/04) ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα πενταπλασιάσει τον αριθμό αυτό, αναπτύσσοντας στο συριακό έδαφος 250 άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, επισήμανε ωστόσο ότι η Ρωσία θέλει να πληροφορηθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο των ΗΠΑ να εντείνουν την παρουσία τους στη Συρία.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...