Τραμπ και Κλίντον οι κερδισμένοι των εκλογών σε πέντε βορειοανατολικές πολιτείες (Vids)

691559-trump-clinton.jpg

27-04-2016 12:10

Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ αναδείχθηκε νικητής των προκριματικών σε πέντε βορειοανατολικές πολιτείες, ενισχύοντας ουσιαστικά την πολιτική δυναμική του και υλοποιώντας ένα σημαντικό πολιτικό βήμα προς την τελική ευθεία του κεντρικού συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Ο Τραμπ συγκέντρωσε νίκες έναντι των συνυποψηφίων του Τεντ Κρουζ και Τζον Κέισικ, στην Πενσιλβάνια (56,7%, 17 εκλέκτορες) στο Μέριλαντ (54,4%, 35 εκλέκτορες) στο Κονέκτικατ (57,7%, 28 εκλέκτορες) στο Ροντ Αϊλαντ (63,8%, 9 εκλέκτορες), αλλά και στο Ντέλαγουερ (60,8%, 16 εκλέκτορες).

Ο Τεντ Κρουζ εξασφάλισε το 21,6% του ποσοστού των ψήφων στην Πενσυλβάνια, το 18,9% στο Μέριλαντ, το 11,7% στο Κονέκτικατ, το 10,4% και έναν εκλέκτορα στο Ροντ Αϊλαντ, αλλά και το 15,9% των ψήφων στο Ντελάγουερ.

Ο Τζον Κέισικ πήρε το 19,4% των ψήφων στην Πενσιλβάνια, το 23% των ψήφων στο Μέριλαντ, το 28,5% των ψήφων στο Κονέκτικατ, το 24,4% των ψήφων και 5 εκλέκτορες στο Ροντ Αϊλαντ, αλλά και το 20,4% των ψήφων στο Ντέλαγουερ.

Έτσι, από τη χθεσινή προκριματική διαδικασία ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε 105 εκλέκτορες, ο Τζον Κέισικ 5 εκλέκτορες και ο Τεντ Κρουζ έναν εκλέκτορα στο Ροντ Αϊλαντ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο ουρανοξύστη του στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι είναι η ώρα για τους Κρουζ και Κέισικ να εγκαταλείψουν τον προεκλογικό αγώνα προκειμένου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να ενωθεί πίσω από την υποψηφιότητά του για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου ώστε ο ίδιος να διαδεχτεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Θεωρώ τον εαυτό μου ως τον πιθανό προεδρικό υποψήφιο. Φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Τα αποτελέσματα των χθεσινών προκριματικών κύκλων για τους Ρεπουμπλικάνους είναι δηλωτικά της διεξαγωγής μιας καθοριστικής προεκλογικής αναμέτρησης την επόμενη εβδομάδα στην Ιντιάνα, όπου ο Τραμπ φαίνεται να έχει μικρό προβάδισμα, ενώ έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του Μπόμπι Νάιτ, πρώην προπονητή μπάσκετ στο τοπικό πανεπιστήμιο.

Παρά το γεγονός ότι σε πρακτικό πολιτικό επίπεδο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την τελική επιλογή προεδρικού υποψηφίου στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα περιορίζει το ενδεχόμενο μιας ανοιχτής κεντρικής διάσκεψης του κόμματος τον Ιούλιο, η οποία θα κληθεί να εκλέξει τον προεδρικό υποψήφιο. Από την άλλη μεριά, μια τέτοια εξέλιξη συνιστά και τη μοναδική περίπτωση επιλογής για το προεδρικό χρίσμα τόσο για τον Κρουζ, όσο και για τον Κέισικ.

«Πρέπει να εγκαταλείψουν την προεκλογική κούρσα γιατί απλά, δεν έχουν καμία πιθανότητα νίκης», δήλωσε ο Τραμπ σε εκδήλωση του περιοδικού “Time” στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του, ο Τεντ Κρουζ έχει στρέψει την προεκλογική προσοχή του, στον προκριματικό κύκλο που θα διεξαχθεί την Τρίτη στην Ιντιάνα, ενώ σε ομιλία του στην αναφερόμενη πολιτεία χθες το βράδυ τόνισε:

«Σήμερα το βράδυ, η προεκλογική εκστρατεία επιστρέφει σε πιο φιλικό για εμάς έδαφος», δήλωσε ο Γερουσιαστής από το Τέξας στο Νάιτστάουν, όπου και μίλησε εντός ενός σχολικού συγκροτήματος γυμνασίου.

Ωστόσο, η πολιτική κίνηση κατά του Ντόναλντ Τραμπ (#NeverTramp) την οποία συγκροτούν ηγετικοί κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δηλώνει ότι η πορεία του Τραμπ προς τη συγκέντρωση των 1.237 εκλεκτόρων που απαιτούνται για να λάβει το προεδρικό χρίσμα, παραμένει δύσκολη. «Μόλις πέρασε από το πιο φιλικό για τον ίδιο γεωγραφικό κομμάτι των βορειοανατολικών πολιτειών. Πηγαίνοντας προς την αμερικανική Δύση, η ικανότητά του να διατηρήσει το προβάδισμα θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη», δήλωσε η ομάδα.

Παράλληλα, Κρουζ και Κέισικ, κινούνται προς την οργάνωση πολιτικής συμμαχίας κατά του Τραμπ, προκειμένου ν’ αποτρέψουν ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ, κατά την πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κεντρικό συνέδριο του Ιουλίου.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...