Σε πολιτικό αδιέξοδο η Ισπανία – Ολοταχώς προς εκλογές

691384-iu.jpg

26-04-2016 20:17

«Είμαστε αναγκασμένοι σε μια επανάληψη των εκλογών» δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ αφού έγινε δεκτός από τον βασιλιά Φίλιππο στον οποίο επιβεβαίωσε ότι δεν διαθέτει επαρκή στήριξη για να διοριστεί πρωθυπουργός, ενώ επέρριψε ευθύνες κυρίως στο Podemos

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε την Τρίτη (26/04) ότι οι νέες εκλογές στη χώρα είναι αναπόφευκτες, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους Podemos.

Τα κόμματα της αριστεράς απέτυχαν, σε μια απόπειρα της τελευταίας στιγμής, να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης και να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βυθιστεί η χώρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

«Είμαστε αναγκασμένοι σε μια επανάληψη των εκλογών» δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ αφού έγινε δεκτός από τον βασιλιά Φίλιππο στον οποίο επιβεβαίωσε ότι δεν διαθέτει επαρκή στήριξη για να διοριστεί πρωθυπουργός, ενώ επέρριψε ευθύνες κυρίως στο Podemos.

Λίγο νωρίτερα ο νυν πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι είπε ότι επίσης δεν έχει συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ισπανικό κοινοβούλιο, μην αφήνοντας άλλη λύση στον βασιλιά της χώρας παρά το να διαλύσει την κάτω βουλή και να κηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές.

Από τον Δεκέμβριο, τα κόμματα της Ισπανίας δεν έχουν καταφέρει να έλθουν σε συμφωνία και να συγκροτήσουν μια νέα κυβέρνηση και αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο τις επόμενες ώρες, θα είναι τεχνικά αδύνατο να διεξαχθεί μια ψήφος εμπιστοσύνης για τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού πριν από την προθεσμία της 2ας Μαΐου που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση των επίσημων διαπραγματεύσεων.

Αν και οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση δεν θα πρόσφερε πολλά όσον αφορά την άρση του αδιεξόδου, οι ηγέτες βρίσκονται ήδη σε προεκλογικό κλίμα κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για την κρίση που ενδέχεται να προκαλέσει πλήγμα στην οικονομία εάν η Ισπανία παραμείνει χωρίς κυβέρνηση για πολλούς ακόμη μήνες.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...