Η Γενεύη λέει «όχι» σε απόσυρση φωτογραφίας που εξόργισε την Τουρκία

691369-tt.jpg

26-04-2016 19:24

Για τις αρχές της Γενεύης «αυτή η έκθεση φωτογραφιών συνεισφέρει στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και στην προαγωγή της Γενεύης ως πρωτεύουσας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Οι αρχές της Γενεύης ανακοίνωσαν την Τρίτη (26/04) ότι απέρριψαν στο αίτημα της Τουρκίας για απόσυρση μίας φωτογραφίας που εικονίζει διαδηλωτές να κατηγορούν τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως υπεύθυνο για τον θάνατο του έφηβου διαδηλωτή Μπερκίν Ελβάν.

Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος της πόλης τονίζει την «προσήλωσή του στην ελευθερία της έκφρασης» και υπογραμμίζει ότι ισχύει η έγκριση που έχει δώσει ώστε να συνεχιστεί ως έχει η έκθεση μέχρι την 1η Μαΐου. Για τις αρχές της Γενεύης «αυτή η έκθεση φωτογραφιών συνεισφέρει στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και στην προαγωγή της Γενεύης ως πρωτεύουσας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην έκθεση παρουσιάζονται 58 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τα τελευταία χρόνια στην ίδια πλατεία από τον Ντεμίρ Σενμέζ, ένα Ελβετό φωτοειδησεογράφο κουρδοαρμενικής καταγωγής. Ο ίδιος εξήγησε ότι στόχος του ήταν να δείξει «τους πολλαπλούς αγώνες των λαών».

Η φωτογραφία που προκάλεσε την οργή των τουρκικών αρχών μέχρι του σημείου να ζητήσουν την απόσυρσή της τραβήχτηκε στις 14 Μαρτίου 2014 και δείχνει διαδηλωτές να κρατούν ένα τεράστιο πανώ όπου εικονίζεται ένας χαμογελαστός έφηβος.

«Ονομάζομαι Μπερκίν Ελβάν, η αστυνομία με σκότωσε κατ’ εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού» γράφει το κείμενο πάνω στο πανώ. Την εποχή εκείνη πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που στο μεταξύ εξελέγη πρόεδρος.

Η λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία εξηγεί: «Τιμή στον Μπερκίν Ελβάν, που τραυματίστηκε από την τουρκική αστυνομία και πέθανε στην Κωνσταντινούπολη μετά από 269 ημέρες σε κώμα».

Σε μήνυμα που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γενικό προξενείο της Τουρκίας στη Γενεύη εξήγησε ότι σέβεται «την ελευθερία επιλογής του καλλιτέχνη αλλά ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της τουρκικής κοινότητας της Γενεύης».

Ο Μπερκίν Ελβάν τραυματίστηκε στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από ένα δακρυγόνο της αστυνομίας ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί στη γειτονιά του, σε μια περίοδο που η Τουρκία συγκλονιζόταν από τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...