Αγωνία για τη Μ. Πέμπτη, όλα στον αέρα

691177-o-tsakalotos.jpg

26-04-2016 7:56

Παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις, παρά τη μεγάλη ανάγκη για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και παρά τις καλές προθέσεις και τις διαβεβαιώσεις για συμφωνία, η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς δε λέει να μειωθεί.

Η πολεμική με το ΔΝΤ γύρισε μπούμερανγκ και τώρα όλα εξαρτώνται από το αν θα προλάβει η κυβέρνηση να βρει μέτρα 3,5 δισ. ευρώ σε…μία μέρα.

Μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης θα πρέπει να έχουν κλείσει τα θέματα που εκκρεμούν για να δοθεί το πράσινο φως για νέο Eurogroup την Μ. Πέμπτη. Μεγαλύτερη δυσκολία παρουσιάζεται στον καθορισμό των έκτακτων μέτρων και του μηχανισμού που τα ενεργοποιεί, που απαιτεί το ΔΝΤ ως ακόμη μια εγγύηση καλής εκτέλεσης του προγράμματος.

Η διαπραγματευτική διάθεση της κυβέρνησης αύξησε την αυστηρότητα των θεσμών ειδικά του ΔΝΤ, που αμφισβητούν κάθε ελληνική εξαγγελία ζητώντας πολλαπλές εξασφαλίσεις. Η έλλειψη εμπιστοσύνης και η αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει κτήμα της το πρόγραμμα και επομένως παρότι το υπέγραψε προσπαθεί να το ανατρέψει, αυξάνει τις απαιτήσεις των θεσμών που επιχειρούν να δέσουν χειροπόδαρα την κυβέρνηση τώρα που είναι στριμωγμένη και χρειάζεται την αξιολόγηση.

Η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση επιδιώκοντας την «απομόνωση» του ΔΝΤ- τόσο με την καταγγελία του άρθρου Τόμσεν όσο και με τις έντονες αντιδράσεις στη συνομιλία που διέρευσε με τη Βελκουλέσκου, και η προσπάθεια να αξιοποιήσει ανακοίνωση Eurostat για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ-δεν απέδωσε. Το ΔΝΤ αναδείχθηκε ρυθμιστής της διαπραγμάτευσης και η ευρωπαϊκή τρόικα εμφανίζεται –παρά τις όποιες διαφωνίες-τελικά συσπειρωμένη γύρω από τις απαιτήσεις του.

Η επιδείνωση της σχέσης της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ κοστίζει ακριβά στη διαπραγμάτευση, αφού ενώ μέχρι πρότινος «το ΔΝΤ έλεγε χρέος, χρέος, χρέος και τώρα λέει μέτρα, μέτρα, μέτρα», τονίζει με νόημα κυβερνητικό στέλεχος θέλοντας να επισημάνει την αλλαγή πλεύσης του ΔΝΤ, όπως και την επιμονή της Κριστίν Λαγκάρντ να θέτει… διαρκώς το ερώτημα για το αν είναι αξιόπιστα τα στοχεία της Eurostat.

Τελικά, το αν θα γίνει Eurogroup την Πέμπτη αποτελεί απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος θα κρίνει με βάση την προοδο των δαπραγματεύσεων, κάτι που μένει να αποδειχθεί. Είναι χαρακηριστικό ότι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι ακόμα ασαφές εάν θα πραγματοποιηθεί τo Eurogroup την Μ.Πέμπτη.

Η διαπραγμάτευση

Η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές ολοκληρώθηκε το βράδυ της Μ. Δευτέρας και οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα Μ. Τρίτη, με άξονα την αναζήτηση φόρμουλας για το «έκτακτο πακέτο».

Πρέπει άμεσα να βρεθεί τόσο ο μηχανισμός θεσμοθέτησης και ενεργοποίησής τους όσο και να οριστούν αυτά τα μέτρα, που θα λειτουργήσουν αν το 2018 δεν επιτευχθεί πλεόνασμα. Στόχος των δύο πλευρών είναι να τα βρουν ως το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ώστε να πραγματοποιηθεί κανονικά το προαναγγελθέν έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις διαδικασίες για την αναπροσαρμογή (reprofiling) του χρέους.

Όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους επικεφαλής των πιστωτών για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ όσο και για το έκτακτο πακέτο. Το ύψος του αφορολόγητου δεν έχει συμφωνηθεί και παρότι η βασική πρόταση στο τραπέζι είναι αυτή για έμμεσο αφορολόγητο 9.100 ευρώ με έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ, δεν έχει γίνει αποδεκτή. Μάλιστα συζητείται το ενδεχόμενο το -περαιτέρω- μειωμένο αφορολόγητο να αφορά μόνο όσους δεν έχουν παιδιά, ενώ για όσους έχουν παιδιά να διαμορφώνεται και πάλι στις 9.100 ευρώ.

Από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ το απόγευμα στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα των κόκκινων δανείων με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όμως, μπροστά στη νέα πρόκληση, ανεύρεσης και θεσμοθέτησης των νέων έκτακτων μέτρων οι διαφωνίες για αφορολόγητο και κόκκινα δάνεια, μοιάζουν με μικροδιαφορές και η εξέλιξη της αξιολόγησης κρίνεται πλέον από τα έκτακτα μέτρα.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr