Οι Γερμανοί βλέπουν τον Τσακαλώτο στην «έξοδο κινδύνου» της κυβέρνησης

691166-2507678.jpg

26-04-2016 6:14

Ένας αξιωματικός κανόνας της Δημοσιογραφίας λέει πως «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Πόσω δε μάλλον τη στιγμή που η κάπνα προέρχεται από το Μαξίμου, το οποίο αρχίζει να φοβάται «διαρροές» μετά το διαπραγματευτικό φιάσκο της προηγούμενης Παρασκευής, στο Eurogroup του Άμστερνταμ, όπου η Ελλάδα έλαβε τελεσίγραφο από τους δανειστές να ψηφίσει άρον-άρον προληπτικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο 48ωρο πληθαίνουν οι πληροφορίες, κυρίως στα γερμανικά ΜΜΕ, ότι ο Έλληνας υπουργό Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται έτοιμος να εγκαταλείψει τη θέση του, επειδή δεν επιθυμεί να υπογράψει το νέο επαχθές πακέτο μέτρων που απαιτούν οι Θεσμοί.

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να αναζητήσει σύντομα άλλον υπουργό Οικονομικών, καθώς ο κ. Τσακαλώτος θέλει να παραιτηθεί», μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ntv. Αλλά και η εφημερίδα Bild σημείωσε πως «ενώ η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απειλεί με παραίτηση».

Κατά το ρεπορτάζ των δύο γερμανικών Μέσων, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος από τη στάση των δανειστών, οι οποίοι φαίνεται ότι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αξιώσεις και τις «κόκκινες γραμμές» του οικονομικού επιτελείου.

Ειδικότερα, ενώ ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει επανειλημμένως πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί τη διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 9.090 ευρώ, οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου απαιτούν αυτό να διαμορφωθεί τελικά κοντά στα 8.181 ευρώ.

Αυτή είναι και η αφορμή, όπως εκτιμούν τα γερμανικά ΜΜΕ, που οδηγεί τον υπουργό Οικονομικών πολύ κοντά στην «εξώπορτα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ήδη πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να πουν πως ο κ. Τσακαλώτος βαδίζει στα χνάρια του προκατόχου του, του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι όποιες αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ένα «ντόμινο» ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, αφού μια ενδεχόμενη παραίτησή του, ακόμη και μεσούσης της διαπραγμάτευσης, θα εξαναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να προβεί σε κατεπείγοντα ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...