Ρυθμίσεις α λα καρτ στα κόκκινα δάνεια

689275-daneia.jpg

19-04-2016 6:36

Συγκεκριμένος τύπος διακανονισμού ανά κατηγορία δανειολήπτη, που θα είναι δεσμευτικός για τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και funds. 

Τι προβλέπεται για περιπτώσεις όπου το ύψος του δανείου είναι υψηλότερο από την αξία του ακινήτου. 

Συγκεκριμένα ο επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος φέρνει νέο μοντέλο για α λα καρτ ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων» όπως είναι οι μειωμένες δόσεις, εκπτώσεις στα επιτόκια, ανταλλαγή κατοικίας με άλλη μικρότερου εμβαδού, ακόμα και διαγραφές οφειλών, ανάλογα με την πραγματική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. 

Βασικός στόχος είναι μέσα από την παροχή ισχυρών κινήτρων οι δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις καθυστερούμενες οφειλές τους, ώστε να μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων και να απαλλαγούν από το βάρος τους οι ισολογισμοί των τραπεζών, σύμφωνα με το Εθνος.

Οι νέες βελτιώσεις θα είναι σε δύο επίπεδα: νομοτεχνικές και πελατοκεντρικές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες προτείνεται στον επικαιροποιημένο κώδικα σε περίπτωση που ένας δανειολήπτης χάσει το σπίτι του να εξαλείφεται και το βάρος από το τυχόν υπόλοιπο του δανείου.  Επίσης υπάρχει πρόταση στην περίπτωση που κάποιος είναι άνεργος να έχει διετή προστασία και μετά να επανεξετάζεται η περίπτωσή του

Την ίδια ώρα οι τράπεζες τροχοδρομούν μέχρι τα μέσα Μαΐου να ταχυδρομήσουν τα δεύτερα ειδοποιητήρια με τα οποία θα ενημερώνουν 400.000 δανειολήπτες στεγαστικών, των οποίων τα δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση από 30 ημέρες μέχρι και πάνω από 3 μήνες, ότι έχουν χαρακτηριστεί ως «μη συνεργάσιμοι».

Η επιστολή που θα λάβουν αποτελεί ουσιαστικά την τελευταία ευκαιρία ρύθμισης των δανείων τους, με βάση την Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς αν δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα των τραπεζών για διευθέτηση των οφειλών τους θα ξεκινήσουν οι νομικές διαδικασίες απαίτησης του χρέους που μπορεί να φτάσουν ακόμα και στον πλειστηριασμό.

Οπεως είναι γνωστό, οι τράπεζες ζητούν αναλυτικό κατάλογο οικογενειακής, εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης αλλά και τα ποσά των φόρων, λογαριασμών κ.λπ. που δαπανά κάθε μήνα, ώστε να προχωρήσει σε ανάλογη ρύθμιση της οφειλής του δανειολήπτη.

Στο κόκκινο είναι περίπου 450.000 στεγαστικά, αντιπροσωπεύουν το 40%, και στα πρώτα ειδοποιητήρια ανταποκρίθηκαν περίπου 50.000 δανειολήπτες.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr