Συνέδριο ΝΔ – Μητσοτάκης: «Να φύγει μια ώρα αρχύτερα ο Τσίπρας με την παρέα του

690777-mhtsotakhs-synedrio-nd.jpg

24-04-2016 13:43

Με την ομιλία του προέδρου του κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έκλεισε την Κυριακή (24/04), το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο εκθεσιακό κέντρο που βρίσκεται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Με την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, τις ομιλίες του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και την ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 10ου Τακτικού Συνεδρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά την ομιλία του στο κλείσιμο του Συνεδρίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους χειρισμούς της αλλά και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, «Να φύγει μια ώρα αρχύτερα ο κ. Τσίπρας με την παρέα του», ήταν η φράση που επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως ο πρωθυπουργός έθαψε τρία μέτρα κάτω από τη γη την ελπίδα των Ελλήνων.

kyriakos synedrio 3

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απεύθυνε κάλεσμα «να διώξουμε την κυβέρνηση των ανίκανων. Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας. Δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ ανέβασε αρκετές φορές του τόνους τονίζοντας πως ότι συμβαίνει αυτό τον καιρό στη χώρα είναι πρωτόγνωρο.

«Η κυβέρνηση διακωμωδεί τους θεσμούς. Η απαξίωση των θεσμών εντείνεται ραγδαία προσβάλλοντας ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα της χώρας. Ο πρωθυπουργός προσλαμβάνει ως σύμβουλο κάποιον χωρίς βιογραφικό και με δόγμα η καριέρα είναι χολέρα. Προσλαμβάνει ένα μπουλούκι ανθρώπων. Ποτέ ξανά τόσοι υπουργοί δεν έχουν πει τόσες σαχλαμάρες σε τόσο σύντομο διάστημα».

samsaras adonis

«Όταν δεν υπάρχει καμία ντροπή η παρακμή καλπάζει, η πρώτη φορά αριστερά κατάφερε να μεγενθύνει όλα τα κακά της μεταπολίτευσης».

«Το 10ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ φθάνει στο τέλος του και σηματοδοτεί μία νέα αρχή, σηματοδοτεί την ανόρθωση της Ελλάδας. Προτείναμε μία νέα συμφωνία αλήθειας και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι μηνύματα ενθουσιασμού. Γεννιέται σήμερα ένας νέος πατριωτισμός που ενώνει όλους του Έλληνες που έχει αποστολή την αναμόρφωση της Ελλάδας. Η αναμόρφωση περνά μέσα από την άμεση απομάκρυνση της πιο επικίνδυνης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση και μετά».

kyriakos synedriop 4

Ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει και σύντομα η ΝΔ θα αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τις εργασίες του 10ου τακτικού συνεδρίου της.

Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ατύχημα που δεν έπρεπε να συμβεί

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε έναν απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Τσίπρα για τη διαχείριση της κρίσης, κατά την ομιλία του στο 10ο Συνέδριο της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει πολιτικά, ηθικά και δημοσκοπικά.

samaras synedrio

«Ο λαός έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει εκείνα που κτίσαμε με εκείνα που αυτοί που γκρεμίζουν. Έγιναν λάθη στο παρελθόν, είναι αλήθεια, και από εκείνους που κυβέρνησαν και από εκείνους που δεν κυβέρνησαν. Ευθύνονται εκείνοι που δεν έκαναν μεταρρυθμίσεις αλλά και εκείνοι που αντιστάθηκαν σε αυτές. Αυτοί που ενέδωσαν στους πειρασμούς του λαϊκισμού και πρωτοστάτησαν με τους ντουντούκες. Διορθώνουμε τα λάθη μας».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο σποτάκι της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2015 που παρουσίαζε τους πιθανούς κινδύνους μια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν βγάλαμε το περίφημο σποτάκι πολλοί αναρωτήθηκαν μήπως κινδυνολογούσαμε. Σήμερα μου λένε και λίγα τους είπες τότε. Γνωρίζει, πλέον, ο Έλληνας ποιος τους είπε τότε την αλήθεια».

Ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζοντας είπε για το μέλλον της ΝΔ, «Ο Βασιλιάς της Αριστεράς είναι γυμνός. Εμείς εκπροσωπούμε το αύριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να επιστρέψει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ξέρει πώς να το κάνει αυτό. Το Συνέδριό μας είναι Συνέδριο οριστικής νίκης κατά του λαϊκισμού. Συνέδριο ενότητας και συνέδριο ελπίδας»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δε μαθαίνει από τα λάθη του. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο ένα λάθος. Είναι το ατύχημα που δεν έπρεπε να συμβεί. Ο Έλληνας γνωρίζει ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος τον κορόιδευε κατάμουτρα. Ο κ. Τσίπρας μας λέει το απίστευτο. Πως όλα πάνε καλά. Μετακόμισε σε ένα παράλληλο σύμπαν. Έφερε την Ελλάδα σε ύφεση και καμαρώνει από επάνω. Μας είπε σε capital controls και θέλει να του πούμε και μπράβο. Σήμερα διογκώνονται συνεχώς τα χρωστούμε του δημοσίου σε ιδιώτες. Έχει πάρει τα διαθέσιμα. Και τώρα ονειρεύεται πως έφτιαξε και αυτός πλεόνασμα. Εμείς φτιάξαμε πραγματικά πλεονάσματα. Τι σύγκριση προσπαθεί να κάνει ο καημένος. Θυμάμαι έλεγαν προεκλογικά πως δε θέλουν το ΦΠΑ στο 23%. Εννοούσαν πως το θέλουν στο 24% που το έφεραν τώρα… Τώρα μας λέει και το άλλο παραμύθι. Ότι δήθεν τα ίδια μέτρα θα ήμασταν υποχρεωμένοι να τα παίρναμε κι εμείς. Άλλα εμείς βγαίναμε από τα Μνημόνια. Από την ώρα που μας οδήγησε σε εκλογές ο κ. Τσίπρας άρχισε η μεγάλη ζημιά. Πέρα από το τρίτο Μνημόνιο τώρα του έχουν βάλει και κάβα Μνημόνιο. Αυτό κι αν λέγεται διαπραγμάτευση. Από το 1,5 δις που ζητούσαν από εμάς τώρα ζητούν δώδεκα δις. Αυτός είναι ο λογαριασμός της πρώτης φοράς Αριστερά», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όλα όσα έγιναν στο Συνέδριο το Σάββατο (23/04)

synedrio 10

Με σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εκπέμψει το μήνυμα ότι η ΝΔ πρέπει να γυρίσει σελίδα και να γίνει ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κόμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σήμερα.

Το 10ο Συνέδριο του κόμματος ξεκίνησε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε την είσοδό του στο συνεδριακό χώρο στις 19:10, συνοδευόμενος από το επιτελείο του, ενώ έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και την εκφώνηση «ο αυριανός πρωθυπουργός».

Το Συνέδριο «άνοιξε» ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ευχαρίστησε τους χιλιάδες συνέδρους που έδωσαν το «παρών», αλλά και όσους συμμετείχαν στις προ μηνών εκλογές της ΝΔ, για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε επίσης τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Λόπες Ιστουρίθ, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος χειροκροτήθηκε έντονα από το κοινό.

Το Συνέδριο της ΝΔ χαιρέτισαν ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Μπόικο Μπόρισοφ και ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε στο ρόλο που κατέχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλουν οι Έλληνες για να βγουν από την κρίση.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως πρέπει να κλείσει οριστικά ο κύκλος της μεταπολίτευσης, αλλά και να τελειώνουμε με το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε δε στο Οξυγόνο που χρειάζεται το κόμμα για να προχωρήσει στη συμφωνία των δύο σημείων με τον λαό, ενώ υποσχέθηκε ανάπτυξη, αξιοπιστία και ίσες ευκαιρίες για την επόμενη μέρα.

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Εδώ στην Αθήνα, από σήμερα μέχρι την Κυριακή χτυπά η καρδιά της νέας Μεταπολίτευσης.

Γεννιέται ένας νέος Πατριωτισμός που ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες σε μια κοινή ιστορική αποστολή: Την αναμόρφωση της Ελλάδας. Εδώ στην Αθήνα, προτείνουμε μια Συμφωνία Αλήθειας σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι στην κοινή αποστολή, φέρνουμε Οξυγόνο στην Ελλάδα μας που ασφυκτιά, στην Ελλάδα μας που κινδυνεύει.

Εδώ στην Αθήνα, τολμάμε μαζί και αλλάζουμε τη Νέα Δημοκρατία, την ανανεώνουμε, τη δυναμώνουμε, τη θωρακίζουμε. Τη μετατρέπουμε στο σπίτι που μπορεί να στεγάσει τις ελπίδες και τα όνειρα όλων των Ελλήνων που αναζητούν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Που αναζητούν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Που ξέρουν ότι ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία.

Τον Ιανουάριο μου αναθέσετε μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, να βγάλουμε τη χώρα από την ασφυξία, να φέρουμε οξυγόνο στην Ελλάδα μας, να βάλουμε τέλος στην κρίση και τα αδιέξοδα, να βγάλουμε τη χώρα από το μαρτύριο των τελευταίων χρόνων, και ιδιαίτερα από το τέλμα, που την οδήγησε τους τελευταίους 15 μήνες η πιο ανίκανη, η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Εδώ, με αυτή τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις ψευδαισθήσεις του λαϊκισμού και τις μεγάλες διαψεύσεις κλείνει οριστικά ο κύκλος της μεταπολίτευσης. Με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Με τα μεγάλα επιτεύγματα αλλά και με το άσχημο τέλος του. Τώρα για την Ελλάδα είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ένας νέος δημιουργικός κύκλος ανασυγκρότησης. Για να ανακτήσουμε την χαμένη ατομική αλλά και εθνική μας αυτοπεποίθηση.

Η νέα μεταπολίτευση. Με κεντρική δύναμη ξανά τη Νέα Δημοκρατία. Έτσι συνεχίζουμε. Μέχρι τη νίκη. Μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας το τιμόνι της χώρας και να ξεκινήσουμε βήμα βήμα το χτίσιμο μιας Νέας Ελλάδας. Μιας νέας Ελλάδας χτισμένης σε γερά θεμέλια. Στην συλλογική αυτογνωσία. Στην πίστη στις πραγματικές μας δυνατότητες. Στην αλήθεια της ευθύνης αλλά και στην ευθύνη της αλήθειας. Ξέρω ότι πολλοί συμπολίτες μας ακόμα δυσπιστούν απέναντι σε εμάς. Ειδικά οι πιο νέοι. Δεν μπορώ να τους πείσω από τη μία μέρα στην άλλη.

Θέλω σήμερα να απευθυνθώ ειδικά σε όλους αυτούς και να τους ζητήσω να μας ακούσουν. Να δουν τη μεγάλη αλλαγή που ξεκινάμε. Να δουν το σχέδιό μας για να πάρει ξανά μπρος η Ελλάδα. Θα εκπλαγούν ευχάριστα! Θα δουν ένα κόμμα που δεν θα υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες. Ένα κόμμα που διδάσκεται από τα λάθη του. Ένα κόμμα έτοιμο να αλλάξει το ίδιο και να αλλάξει και την πατρίδα μας. Να συγκρουστεί με πελατειακά δίκτυα και να φτιάξει μια κοινωνία αξιοκρατίας. Και τότε είμαι βέβαιος ότι θα πειστούν. Και θα έρθουν μαζί μας.

Για να φτιάξουμε μια πλατιά συμμαχία που θα πάει μπροστά την Ελλάδα.

Γνώρισα, μικρό παιδί ακόμα, τον ιδρυτή της παράταξής μας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τον ηγέτη που ταυτίστηκε όσο κανένας άλλος με την σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου. Με τις δικές του καθοριστικές επιλογές οδήγησε την Ελλάδα στην ασφάλεια και την προοπτική της κοινότητας των ευρωπαϊκών κρατών. Θεμελίωσε τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και έφερε την Ελλάδα στην αγκαλιά των ανεπτυγμένων δυτικών δημοκρατιών. Με τη δική του διεισδυτική πολιτική σκέψη και το ριζοσπαστισμό του, ιδρύθηκε η ιστορική μας παράταξη, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της κεντροδεξιάς, η Νέα Δημοκρατία. Σήμερα έχουμε το προνόμιο να είναι ανάμεσά μας τρεις μεγάλοι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, τρεις πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος μας. Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης, ο άνθρωπος που νίκησε το λαϊκισμό. Που έφερε τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση ενώνοντας τους Έλληνες. Που προώθησε τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ανέλαβε πολιτικό κόστος, αμφισβητήθηκε, αλλά έχει τη μεγάλη χαρά να βλέπει τις ιδέες του να δικαιώνονται και τη μεγάλη συμβολή του να αναγνωρίζεται. Είχα την χαρά να τον υπηρετήσω ως ΟΝΝΕΔίτες.

Είναι μαζί μας ο πρόεδρος Κώστας Καραμανλής. Ο άνθρωπος που ξανάδωσε ισχυρό λαϊκό έρεισμα στη Νέα Δημοκρατία. Που συγκρούστηκε με συμφέροντα, που δεν προσκολλήθηκε στην καρέκλα της εξουσίας, που τόλμησε να μιλήσει με αλήθειες, που μας έκανε εθνικά περήφανους με τη στάση του στο Βουκουρέστι. Είχα την τιμή να τον υπηρετήσω ως βουλευτής.

Είναι μαζί μας ο Αντώνης Σαμαράς, ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Που βρέθηκε, με αίσθημα ευθύνης, απέναντι στην τυχοδιωκτική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός που το 2014 είχε καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση υλοποιώντας ένα τολμηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Είχα την ευθύνη να τον υπηρετήσω ως υπουργός.

Είναι οι ηγέτες που διαδέχτηκαν άξιους προέδρους της παράταξης μας. Τον πρωθυπουργό της ευπρέπειας Γεώργιο Ράλλη, τον ευπατρίδη Ευάγγελο Αβέρωφ, τον δυναμικό Μιλτιάδη Έβερτ.

Και είναι βέβαια μαζί μας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ανέλαβε την πορεία της Παράταξης σε μια κρίσιμη στιγμή εθνικής δοκιμασίας. Κράτησε την παράταξη ενωμένη και όρθια σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας. Του είμαστε ευγνώμονες.

Σας είχα πει ότι για μένα δεν υπάρχουν καραμανλικοί, μητσοτακικοί, σαμαρικοί στη Νέα Δημοκρατία. Το απέδειξα με τις πράξεις μου. Οδηγός στις επιλογές μου είναι μόνο η αξιοκρατία. Το ξέρετε καλά ότι από τα πρώτα μου βήματα επέλεξα μια αποστασιοποίηση από αυτό που ονομάστηκε κομματικό παρασκήνιο. Ορισμένοι αμφισβητούσαν αν μπορούσα να εκλεγώ πρόεδρος χωρίς έναν ισχυρό μηχανισμό πίσω μου. Η ιστορία έδειξε ότι εξελέγην ακριβώς γι’ αυτό! Και είμαι αποφασισμένος να παραμείνω έτσι.

Ένας αρχηγός όχι της κλίκας, όχι της καμαρίλας, όχι του παρασκηνίου. Αλλά δημοκρατικός Πρόεδρος ενός σύγχρονου, οργανωμένου, νοικοκυρεμένου, ανοικτού ευρωπαϊκού κόμματος.

Αφήνουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος. Παραγοντισμοί και φέουδα δεν χωράνε στη Νέα Δημοκρατία όπως την ονειρευόμαστε. Απευθυνόμαστε στους πολίτες που δεν βλέπουν την πολιτική ως ένα πεδίο φατριών που κανιβαλίζονται μεταξύ τους, αγωνιώντας για τη νομή της εξουσίας. Αλλά που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως ένα πεδίο επίλυσης των μικρών και μεγάλων προβλημάτων τους. Οι πολίτες που θέλουν να εγγράψουν την προσωπική τους ιστορία σε μία ανοιχτή ευρωπαϊκή χώρα που θα τους επιτρέπει ελεύθερα να ξεδιπλώνουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τη ζωή τους. Αυτοί οι πολίτες θα βρουν στη Νέα Δημοκρατία τη νέα τους πολιτική στέγη. Η κατάσταση στη χώρα γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα. Οι πολίτες δοκιμάζονται. Νιώθουν τεράστια αβεβαιότητα. Αισθάνονται ασφυξία. Το επίπεδο ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών πέφτει συνέχεια. Η πίτα της οικονομίας συρρικνώνεται. Οι νέοι ψάχνονται πως να φύγουν από τη χώρα. Εταιρείες και μαγαζιά κλείνουν. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι σε τραγική κατάσταση. Ηλικιωμένοι στέκονται στις ουρές της ντροπής για να τους εξετάσει ένας γιατρός ή να τους γράψει τα φάρμακα τους.

Τα σχολεία μας κάθε μέρα υποβαθμίζονται. Η κυβέρνηση τα έχει βάλει και με την δημόσια και με την ιδιωτική εκπαίδευση.

Αυτό που με θυμώνει και με κάνει να αγανακτώ είναι ότι ο ελληνικός λαός με την μεγάλη ευρηματικότητα, με την αγωνιστικότητα του, το κουράγιο στα δύσκολα, το φιλότιμο, την ανθρωπιά, έχει περιέλθει σε μια κατάσταση συλλογικής κατάθλιψης. Διακατέχεται από ένα αίσθημα εθνικής αποτυχίας. Βουλιάζει σε μια ασφυκτική μοιρολατρία που πνίγει κάθε δημιουργική διάθεση. Είναι άδικο! Και τους τελευταίους μήνες δίπλα στην οικονομική κρίση βιώνουμε την πρωτοφανή απουσία του κράτους από εκεί που πρέπει να είναι παρόν.

Πως θα μπορούσε κανείς ποτέ να φανταστεί ότι αστυνομικές δυνάμεις γειτονικής χώρας θα επεμβαίνουν στην Ελλάδα του 2016; Πώς θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα φτάναμε στο σημείο να ζητάμε να αναπτυχθεί δύναμη του ΝΑΤΟ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο Αιγαίο για να αντιμετωπίσει τις τρύπιες βάρκες των διακινητών του θανάτου; Οι ευθύνες και οι παραλείψεις για όλα αυτά είναι εγκληματικές. Ο τυχοδιωκτισμός και η ανικανότητα της «πρώτη φορά Αριστερά» μας γύρισαν πολύ πίσω. Οι Έλληνες τους εμπιστεύτηκαν την ελπίδα τους αλλά καταλήξαμε να ζούμε τον απόλυτο εφιάλτη. Πρώτα απ’ όλα οι πιο αδύναμοι, οι άνεργοι, η μεσαία τάξη, οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Όλοι αναρωτιούνται ως που θα πάει αυτή η κατάσταση.

Θέλω σήμερα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, με απόλυτη βεβαιότητα, με το μυαλό, αλλά και με την καρδιά, με την ψυχή μου να πω στον ελληνικό λαό:

Ακόμη και τώρα, εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε

Ακόμη και τώρα, εμείς μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την ασφυξία και από το τέλμα

Ακόμη και τώρα, εμείς μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στη νέα μεταπολίτευση.

Ακόμη και τώρα, εμείς μπορούμε να απαλλάξουμε την Ελλάδα από τη θηλειά της επιτήρησης των δανειστών μας στα επόμενα χρόνια. Να πάρουμε επιτέλους τις τύχες της χώρας μας στα δικά μας χέρια. Αφήνουμε πίσω την κρίση και τα λάθη του χθες. Ξεκινάμε να χτίζουμε την Ελλάδα του 2021. Την περήφανη Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης.

Και στον αγώνα αυτό για τη νέα εθνική ανασυγκρότηση κανείς δεν περισσεύει, κανείς δεν πρέπει να λείπει.

Το 2021, όταν θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας, θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Το συλλογικό και τον ατομικό. Σήμερα από το βήμα αυτό θέλω να πω στις Ελληνίδες και στους Έλληνες ξεκάθαρα ποιος είναι ο δρόμος που πορευόμαστε για να βάλουμε τέλος στην ασφυξία, να φέρουμε οξυγόνο και να δώσουμε ρεαλιστική ελπίδα και προοπτική στη χώρα.

Σήμερα από το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θέλω να εγγυηθώ σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες ότι, αν πορευτούμε με συνέπεια, το 2021 μπορούμε να έχουμε ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού μας εισοδήματος που χάσαμε από την κρίση.

Μπορούμε να έχουμε ποιοτικές δουλειές για πολλούς. Η Ελλάδα να γίνει τόπος προσέλκυσης και όχι απώθησης των νέων της. Να έχουμε ισχυρούς θεσμούς, καινούργιο Σύνταγμα και να μοιραζόμαστε κοινές θεμελιώδεις αξίες. Η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στον πυρήνα μιας ασθενούς σήμερα Ευρώπης, στην ισχυροποίηση της οποίας θα συμβάλλει δημιουργικά. Όχι ως επαίτης αλλά ως ισότιμο μέλος.

Αλλά κυρίως να οικοδομήσουμε τη νέα μας ευημερία πάνω σε στέρεα θεμέλια. Αποκρούοντας τον άκρατο καταναλωτισμό και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση, όχι στον ατομικό πλουτισμό, αλλά στην συλλογική ευημερία. Η πολιτική μας υπηρετεί δύο θεμελιώδεις αρχές: ελευθερία και αλληλεγγύη. Όλες οι επιμέρους πολιτικές μας αντανακλούν και εμπεριέχουν αυτές τις δύο έννοιες. Το πνεύμα της ελευθερίας, διατρέχει ολόκληρη την πολιτική μας φιλοσοφία. Είναι αδιαπραγμάτευτη για μας η πίστη στην ελεύθερη οικονομία. Ο σεβασμός στις πολιτικές ελευθερίες, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ελευθερία σημαίνει πρώτα απ’ όλα ελεύθερη σκέψη, ελεύθερη βούληση, ελεύθερη έκφραση, απελευθέρωση της δημιουργικότητας που έχει ο Έλληνας μέσα του. Ελευθερία σημαίνει ασφάλεια. Σημαίνει τελικά ελευθερία από τον ίδιο τον φόβο. Γιατί μόνο ένας ασφαλής άνθρωπος μπορεί να νοιώθει ελεύθερος στη γειτονιά του, στο σπίτι του, στην καθημερινότητά του. Για τη Νέα Δημοκρατία ελευθερία σημαίνει ευκαιρίες. Ευκαιρίες για τους πολλούς. Όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας, κοινωνικής τάξης, οικογενειακής καταβολής και ειδικών αναγκών, να διεκδικήσουν με ίσους όρους αυτά που θέλουν στη ζωή τους. Θέλουμε ίσες ευκαιρίες στην αφετηρία, αλλά και επιβράβευση της προσπάθειας του καθενός. Η τήρηση αυτής της αρχής θα δώσει οξυγόνο στην κοινωνία μας και θα εξασφαλίσει τόσο την ατομική πρόοδο όσο και την κοινωνική κινητικότητα.

Ελευθερία, όμως, δεν σημαίνει ασυδοσία. Προϋποθέτει μία οργανωμένη κοινωνία με κανόνες, όπου το δικαίωμα στην ελεύθερη άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας δεν μπορεί να συγκρούεται με την ελευθερία του άλλου και να αποβαίνει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Η ατομική ελευθερία και η ευθύνη είναι έννοιες αδιαίρετες. Όσο μεγαλύτερη είναι η ελευθερία, τόσο μεγαλύτερη και η ευθύνη. Γιατί ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία. Γιατί η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Μόνο σε συνθήκες ελευθερίας μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστική κοινωνική αλληλεγγύη, αλληλεγγύη μεταξύ πολιτών και κοινωνικών ομάδων.

Και αυτή είναι η δεύτερη θεμελιώδης αρχή μας, η αλληλεγγύη. Μία κοινωνία που προχωράει μπροστά, αλλά με πολίτες και ομάδες που μένουν στο περιθώριο, είναι εξ ορισμού προβληματική. Δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που με τη σειρά τους υπονομεύουν την συνολική πρόοδο. Η προστασία των αδυνάτων και η μέριμνα γι’ αυτούς είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Κανένας συμπολίτης μας δεν πρέπει να μένει πίσω. Για τη Νέα Δημοκρατία, η ατομική και η δημόσια ευημερία συνυπάρχουν. Η διχασμένη κοινωνία δεν είναι επιλογή, είναι κίνδυνος. Δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε στην αριστερά το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας.

Αλλά για εμάς αλληλεγγύη δεν είναι απλώς να επιδοτείς τους μη προνομιούχους. Αλληλεγγύη είναι να δίνεις στα παιδιά τα εφόδια, κυρίως στα πρώτα τους βήματα, να αναπτύξουν το ταλέντο τους. Αλληλεγγύη είναι να προωθείς την κοινωνική κινητικότητα. Να κάνεις πράξη τις ίσες ευκαιρίες ώστε να δίνεις τη δυνατότητα σε όλους να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις την επιτυχία αλλά και την ευτυχία στη ζωή. Στεκόμαστε απέναντι στον ισοπεδωτικό εξισωτισμό. Γιατί τα πολιτικά άκρα, από τον φασισμό έως τον κομμουνισμό, θέλουν όλοι στο τέλος να είναι ίδιοι.

Για αυτό εχθρεύονται την αξιοκρατία και την επιβράβευση της σκληρής δουλειάς. Για αυτό εχθρεύονται την αστική δημοκρατία και τον πολιτικό φιλελευθερισμό. Εμείς δεν θέλουμε αυτό. Θέλουμε οι πολίτες να έχουν ανοιχτό το παράθυρο της ανταμοιβής και της κοινωνικής προόδου. Και θα έχουμε πετύχει το στόχο μας μόνο αν ένα παιδί φτωχής μονογονεϊκής οικογένειας αισθάνεται ότι στη νέα Ελλάδα που οικοδομούμε έχει και αυτό τις δυνατότητες να κάνει πράξη τα δικά του όνειρα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια πλατιά κοινωνική συμφωνία αλήθειας.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ο καταλύτης για τη δημιουργία μιας τέτοιας συμφωνίας αλήθειας που θα συμπεριλάβει όλες τις δημιουργικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου.

Μία Συμφωνία με δύο μόνο άρθρα:

Άρθρο 1: Οι πολίτες μας εμπιστεύονται να χαράξουμε την πορεία που θα ακολουθήσουμε.

Άρθρο 2: Εμείς λέμε και πράττουμε πάντα την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή, σε κάθε σημείο της κοινής μας πορείας.

Εμείς σήμερα δεσμευόμαστε και υπογράφουμε τη Συμφωνία Αλήθειας με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πολίτες.

Με τη Συμφωνία Αλήθειας και τη συμμετοχή της πλατιάς πλειοψηφίας των πολιτών θα τα καταφέρουμε. Το εγγυώμαι.

Την κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας διαπερνούν «τα 5 Άλφα», Ανάπτυξη – Αξιοκρατία – Αλληλεγγύη – Αριστεία – Αξιοπιστία, κάθε ένα εκ των οποίων αντανακλά μια θεμελιώδη αξία για μας και την πολιτική μας.

Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αρχίσει να δουλεύει ξανά! Να αρχίσει πάλι να παράγει. Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, κυρίως για τα νέα παιδιά, τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν έχουν προοπτική. Ανάπτυξη για μας σημαίνει ιδιωτική πρωτοβουλία, σημαίνει επενδύσεις, σημαίνει στήριξη του έντιμου και ευσυνείδητου επιχειρηματία, σημαίνει απενοχοποίηση της έννοιας του κέρδους και της επιχειρηματικότητας. Σημαίνει στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και του ελεύθερου επαγγελματία, σημαίνει στήριξη της εργασίας και της αξίας της, του σκληρά εργαζόμενου.

Σημαίνει ίσες επιχειρηματικές ευκαιρίες για όλους, σημαίνει άρση των εμποδίων, αλλά και έλεγχο τομέων της αγοράς με ελλιπή ανταγωνισμό. Η εμπέδωση της αξιοκρατίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτική, αλλά και στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας. Λάθη – όλων των κομμάτων και κυβερνήσεων – επί σειρά ετών, όπως για παράδειγμα οι παραδοσιακές πελατειακές δομές, η γραφειοκρατική διοίκηση, η κρατικιστική αντίληψη περί ανάπτυξης, έχουν δημιουργήσει μια μόνιμη και διαρκή καχυποψία στις σχέσεις των πολιτών και του κράτους, η οποία δηλητηριάζει τη δημόσια σφαίρα.

Προϋπόθεση για την Αξιοκρατία είναι δύο λέξεις: αξιολόγηση και λογοδοσία. Αξιολόγηση σημαίνει δίκαιη επιβράβευση της προσπάθειας και του αποτελέσματος. Λογοδοσία σημαίνει έλεγχος του αποτελέσματος από τους πολίτες. Για τη Νέα Δημοκρατία μόνο σε συνθήκες αξιοκρατίας μπορεί να θεμελιωθεί ένα κράτος ανεξάρτητο από επιχειρηματικά και συντεχνιακά συμφέροντα, αποτελεσματικό και δίκαιο. Η αξιοκρατία είναι το οξυγόνο της αναγέννησης του Ελληνικού κράτους.

Η Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας διότι διασφαλίζει την Αξιοπρέπεια κάθε πολίτη. Για να έχει η καθεμία και ο καθένας μας την πεποίθηση ότι το κράτος στηρίζει αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι τους «κολλητούς». Για εμάς η κοινωνική αλληλεγγύη δεν εξαντλείται στην αναδιανομή του εισοδήματος και την επιδότηση των μη προνομιούχων.

Στον σύγχρονο κόσμο η κοινωνική συνοχή εξασφαλίζεται με ένα πλέγμα πολιτικών που παρέχει ποιοτικά εφόδια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες. Που δημιουργεί ένα στοχευμένο δίχτυ προστασίας προς τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Μόνο έτσι διασφαλίζεται η Αξιοπρέπεια όλων των πολιτών.

Η αριστεία – και ειδικότερα η αριστεία στην παιδεία – είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας πρότασης. Μόνο μια υψηλού επιπέδου Παιδεία για όλους μπορεί να εγγυηθεί κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα ευκαιριών για κάθε ελληνόπουλο. Να φτιάξουμε μια παιδεία ελεύθερη και πλουραλιστική σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με αξιοκρατία στην επιλογή των δασκάλων και των καθηγητών, με σύγχρονη οργάνωση και πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης. Μια παιδεία βασισμένη στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ πολλαπλών επιλογών, με γνώμονα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η αξιοπιστία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για κάθε χώρα στην προάσπιση των συμφερόντων της. Πολύ περισσότερο σήμερα, σε μια εποχή με πολλές και πρωτόγνωρες προκλήσεις για όλη την ανθρωπότητα. Ο υπερπληθυσμός, η μετανάστευση, οι κλιματικές αλλαγές, οι περιφερειακές εντάσεις, ο θρησκευτικός εξτρεμισμός, η ασφάλεια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δημιουργούν δύσκολο και σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, η φωνή της Ελλάδας πρέπει να είναι αξιόπιστη, σοβαρή και συνεπής. Για να αποκαταστήσει το κύρος της – το οποίο έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και τις παλινωδίες του τελευταίου διαστήματος – και να μπορέσει έτσι να προωθήσει τη δική της ατζέντα. Κάθε πολιτική μας έχει ως θεμέλιο την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Η κυβερνητική μας πρόταση: στοχεύει στην Ανάπτυξη, στηρίζεται στην Αξιοκρατία, διασφαλίζει την Αλληλεγγύη όλων των πολιτών, εμφορείται από Αριστεία και προάγει την Αξιοπιστία της χώρας εκτός αλλά και εντός συνόρων.

Αλλάζουμε την κομματική μας οργάνωση και αξιοποιούμε νέες μεθόδους επικοινωνίας για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να παρεμβαίνουν στα κοινά και να συνδιαμορφώνουν τις θέσεις μας. Για αυτό δημιουργούμε ένα κόμμα. Θα έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που θα βάλω θητεία στον εαυτό μου. Αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε το νέο μας καταστατικό.

Προχωρούμε σε μία σειρά από τολμηρές πρωτοβουλίες:

Έτσι δίνουμε ξανά νόημα στην Πολιτική.

Με όχημα τη Νέα Δημοκρατία οι ενεργοί πολίτες εντάσσονται δυναμικά στην πολιτική διαδικασία.

Με όχημα τη Νέα Δημοκρατία οι κοινές αρχές και αξίες μας μετουσιώνονται σε πολιτική πράξη.

Με όχημα τη Νέα Δημοκρατία βγάζουμε τη χώρα από την κρίση και ανορθώνουμε την Ελλάδα.

Με όχημα τη Νέα Δημοκρατία οδηγούμε την Ελλάδα στην ανάπτυξη, την ευημερία, την πρόοδο.

Είμαστε η μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφική συμμαχία που θα τραβήξει την Ελλάδα έξω από τον φαύλο κύκλο της σημερινής παρακμής.

Δεν έχει καμία σημασία για μένα σε ποια πλευρά του εμφυλίου ήταν οι γονείς και οι παππούδες κάθε ανθρώπου ή σε ποια κομματική νεολαία ήταν πριν 20 -30 χρόνια.

Σήμερα με ενδιαφέρουν όσα μας ενώνουν. Και είναι πολλά. Όλους αυτούς τους πολίτες εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Με περηφάνια για την ιστορία και τα ιδεολογικά της θεμέλια, αλλά διευρύνοντας την απήχησή της.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...