Εφιάλτης στο δρόμο με τους… Θεσμούς: Σε κρίσιμη καμπή η διαπραγμάτευση

689943-tsakalotos2.jpg

21-04-2016 8:20

Σε έναν εφιάλτη εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με την αξιολόγηση να γίνεται η κινούμενη άμμος πάνω στην οποία έχει στηριχθεί η ευάλωτη ελληνική οικονομία. Κάθε μέρα και χαμηλότερα πέφτει ο πήχης των προσδοκιών, κάθε μέρα και περισσότερες υποχωρήσεις είναι έτοιμη να κάνει η κυβέρνηση και κάθε μέρα και περισσότερες γίνονται οι απαιτήσεις.

Και όσο ο χρόνος περνά απομακρύνεται αντί να πλησιάζει η ολοκλήρωση της συμφωνίας και μεγαλώνει ο φόβος ότι ζούμε την «Ημέρα της Μαρμότας», αφού το περσινό θρίλερ φαίνεται πως επαναλαμβάνεται. Αν η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει μέχρι τις αρχές Μαΐου, θα αρχίσουν να αδειάζουν τα κρατικά ταμεία.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2015 που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Πέμπτη (21/04/2016) η Eurostat θα λύσουν το πρόβλημα, όμως άλλοι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της.

Το νέο σημείο σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών και κυρίως του ΔΝΤ είναι η απαίτηση για ψήφιση και όχι η απλή αναφορά στα έκτακτα μέτρα. Και έτσι το παιχνίδι γίνεται όλο κα δυσκολότερο για την ελληνική κυβέρνηση, αφού το χάσμα μεγαλώνει αντί να γεφυρώνεται.

Και τώρα το περισσότερο που μπορεί να περιμένει η Αθήνα από τη συνεδρίαση του Άμστερνταμ αυτής της εβδομάδας, είναι μια διαπίστωση για πρόοδο στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Και οι ελπίδες για ανάσταση μεταφέρονται στην επόμενη εβδομάδα ενώ την ίδια στιγμή το χρονοδιάγραμμα, έτσι όπως μπαίνει από τις Βρυξέλλες, δεν δείχνει πως η λύση θα μπορούσε να είναι εφικτή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το έκτακτο Eurogroup, το οποίο ενδεχομένως να έδινε το «πράσινο φως», θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε ένα τελικό επίπεδο και γίνεται αγώνας δρόμου και επαφών ώστε να γίνει η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Μεγάλη Πέμπτη.

Στις αυριανές διαπραγματεύσεις στο Χίλτον θα επιχειρηθεί για ακόμη μια φορά «η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση». Εν τω μεταξύ στο βωμό της συμφωνίας οι θυσές συνεχίζονται και «κλείδωσε» το πακέτο των έμμεσων φόρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε ορίζοντα έως το 2018, στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται στο 24% (από 23%). Αντίθετα στο 13% παραμένει ο μεσαίος συντελεστής, όμως η απόσταση παραμένει.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...