Η Γερμανία εξετάζει την αφαίρεση υπηκοότητας για τους μαχητές του ISIS

689880-isis.jpg

20-04-2016 22:38

Ένα ακόμα μέτρο που εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση για την καλύτερη αντιμετώπιση απειλών που θέτουν ισλαμιστές, είναι και η αυξανόμενη παρακολούθηση με κάμερες σε δημόσιους χώρους

Η κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει να αφαιρεί την γερμανική υπηκοότητα από ισλαμιστές μαχητές με σκοπό να τους αποτρέψει να επιστρέφουν στην χώρα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο, που φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν καταγραφεί να έχουν ταξιδέψει από την Γερμανία στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ τα τελευταία χρόνια και περίπου 70 επαναπατριζόμενοι συμμετείχαν σε ένοπλες μάχες ή έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση εκεί, είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό το μήνα η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας.

«Για να αποτρέψουμε τους τζιχαντιστές να επιστρέφουν στην Γερμανία, επιθυμούμε να εξετάσουμε τις νομικές δυνατότητες να αφαιρούμε την γερμανική υπηκοότητα από ανθρώπους, αν εκείνοι πολεμούν στο πλευρό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης στο εξωτερικό και φέρουν και άλλη υπηκοότητα μαζί με την γερμανική», αναφέρει το προσχέδιο, που η κυβέρνηση συνασπισμού του SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει την Πέμπτη (21/04).

Το Βερολίνο επίσης εξετάζει την αφαίρεση της ταυτότητας και του διαβατηρίου από γερμανούς υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους με στόχο να αποτραπούν να ταξιδεύουν σε περιοχές που ελέγχει το ΙΚ, σημειώνεται στο έγγραφο, ενώ εξετάζεται η τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης (ηλεκτρικό βραχιόλι) σε όσους πολέμησαν για το ΙΚ και επέστρεψαν στη χώρα.

Η αυξανόμενη παρακολούθηση με κάμερες σε δημόσιους χώρους για την καλύτερη αντιμετώπιση απειλών που θέτουν ισλαμιστές, καθώς και ακροδεξιοί εξτρεμιστές αποτελεί ακόμη ένα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η οποιαδήποτε συζήτηση για εντατικοποίηση των παρακολουθήσεων προκαλεί διαμάχη στην Γερμανία, καθώς οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, κυρίως λόγω των εκτεταμένων παρακολουθήσεων που εφάρμοζε η Στάζι, η μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας και, παλαιότερα, η ναζιστική Γκεστάπο.

Παράλληλα η κυβέρνηση επιθυμεί να διευκολύνει τη διαδικασία δήµευσης περιουσιακών στοιχείων αν υπάρχει η υποψία ότι αυτά αποκτήθηκαν μέσα από τρομοκρατικές δραστηριότητες.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...