Αυστρία: Να σταματήσουν οι διασώσεις μεταναστών να ισοδυναμούν με εισιτήριο για την Ευρώπη

689755-refugee.jpg

20-04-2016 14:10

«Το κομβικό σημείο δεν είναι το πέρασμα του Μπρένερ αλλά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο», προκαλώντας εκ νέου αντιδράσεις, καθώς για ακόμη μια φορά μεταθέτει το πρόβλημα από την ΕΕ στα κράτη-μέλη του νότου.

«Όσον αφορά στο πέρασμα του Μπρένερ έχουμε και εμείς επίγνωση της ιστορικής και πρακτικής σημασίας των συνόρων αυτών και δε θα θέλαμε ούτε και εμείς τους ελέγχους. Ελπίζουμε, επίσης, ότι δεν θα είναι αναγκαίοι αν καταφέρουμε να εγγυηθούμε, μαζί, αποτελεσματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης: μόνον έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε και στο μέλλον μια Ευρώπη χωρίς σύνορα», προσθέτει ο κ. Κουρτς.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, παράλληλα, όμως, προειδοποιεί: «Αν δούμε ότι δε μειώνεται αισθητά ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στον μεσογειακό διάδρομο, τότε θα πρέπει να αναγκασθούμε να υιοθετήσουμε τους ελέγχους στο Μπρένερ, προσπαθώντας να περιορίσουμε -όσο περισσότερο γίνεται- τις συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και εμπορευμάτων».

Σε σχέση με τη Λιβύη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τονίζει ότι «χρειάζεται μια επέμβαση ήδη στα λιβυκά χωρικά ύδατα ώστε να αποφευχθούν οι αναχωρήσεις των πλεούμενων και να μειωθεί ο αριθμός ατόμων που επιχειρούν τον επικίνδυνο αυτό διάπλου της Μεσογείου. Θέλουμε και να αποφύγουμε οι διασώσεις με πλοία της Ένωσης να ισοδυναμούν, αυτόματα, με εισιτήριο για την Ευρώπη», επισήμανε προκλητικά.

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ εκτιμά ότι πρέπει να συζητηθεί με προσοχή η πρόταση της κυβέρνησης Ρέντσι η οποία αποσκοπεί σε συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες, με στόχο να δημιουργηθούν, στα κράτη αυτά, προοπτικές ανάπτυξης.

Ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης του καγκελάριου Φάιμαν, τέλος, τονίζει: «Το να μην κάνουμε τίποτα θα ήταν πράξη ανευθυνότητας προς το λαό μας. Θα ήταν λανθασμένο να αφεθεί η δυνατότητα διέλευσης μέσω των Βαλκανίων με κατεύθυνση τη Σουηδία, την Αυστρία ή τη Γερμανία, για τον λόγο αυτό οργανώσαμε τη Σύνοδο για τα Βαλκάνια: για να κλείσει αυτή η οδός και να αυξηθεί η πίεση για μια ευρωπαϊκή λύση. Η πρωτοβουλία μας επιβεβαιώθηκε ομόφωνα από τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr