Αλέξης Τσίπρας: Ένας πρωθυπουργός μετράει κουκιά και τις δυνάμεις του


20-04-2016 6:25

Δεν θα ήθελε κανείς να βρίσκεται, κατά την παρούσα χρονική στιγμή, στη θέση του Αλέξη Τσίπρα. Ούτε κατά διάνοια. Ιδίως τη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση αφενός προχωρά στην κατάθεση ενώπιον των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών της Βουλής των δύο νομοσχεδίων-λαίλαπα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αφετέρου καθώς αρχίζουν ήδη να σκιαγραφούνται οι πρώτες φυγόκεντρες τάσεις μέσα στους κόλπους της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Ο πρωθυπουργός το ξέρει καλά: Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ούτε μαγικά ραβδάκια που θα αλλάξουν ως διά μαγείας το σκηνικό της ελληνικής οικονομίας, πόσω δε μάλλον αυτή καθαυτή την εικόνα της κυβέρνησης, που έχει τρωθεί από την αδυναμία της να αφουγκραστεί τον πραγματικό παλμό μιας κοινωνίας που ψυχορραγεί υπό το αβάσταχτο βάρος των μνημονιακών απαιτήσεων. Μια κυβέρνηση που άφησε την Αριστερά ως έννοια να ξεθωριάζει σε ένα σκονισμένο συρτάρι μαζί με τις μεγαλόστομες υποσχέσεις της, ενστερνιζόμενη τις πλέον ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θα ζήλευαν ως και οι προκάτοχοί της, ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος.

Όσο πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα, τόσο οι βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αντιλαμβάνονται ότι ξεκινάει ο δικός τους Γολγοθάς, προτού στείλουν στο σταυρό και εν τέλει στον Άδη για ακόμη μία φορά τους Έλληνες πολίτες. Το γνωρίζουν κι εκείνοι πως ό,τι ακολουθεί από δω και πέρα θα είναι πολύ χειρότερο και πιο ζοφερό σε σύγκριση με όσα έχει βιώσει μέχρι τώρα η χώρα σε επίπεδο Μνημονίων.

Το ψέλλισε προχθές Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην πολιτική συγκέντρωση του Φώτη Κουβέλη: «Τα Μνημόνια ήταν λάθος». Μόνο που το λάθος αυτό το μετράμε άπαντες και θα το μετράμε για πολλά χρόνια ακόμα. Το είπε χθες, Τρίτη, ανοικτά ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος: «Εάν οι δανειστές επιμείνουν, τότε ίσως χρειαστεί να απευθυνθούμε στο λαό. Να πάμε σε δημοψήφισμα».

Δύο παραδείγματα διαφορετικά, δύο όψεις όμοιες, αλλά όχι ταυτόσημες. Με μία, όμως, κοινή συνισταμένη: η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Όσο θα διαρκέσει η επεξεργασία των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή, τόσο θα πληθαίνουν οι φωνές κι άλλο τόσο θα αναπτύσσονται «μπαϊράκια» και αντάρτικα. Γνώριμη εικόνα: Το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά και τα ποντίκια το εγκαταλείπουν.

Το ζήτημα είναι, εν τέλει, τι ονειρεύεται ο κ. Τσίπρας; Μια διαπραγμάτευση που θα κακοφορμίζει και θα καθυστερεί ή την αντίδραση του κόσμου μπροστά στο μνημονιακό άγος που αυτή έρχεται να σπείρει στις ζωές του; Ή μήπως και τα δύο;

Η χώρα ξαναμπαίνει σε περιπέτειες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να ξεκινήσει τα «μασάζ» στα στελέχη της, επειδή διαβλέπει απώλειες στις επικείμενες ψηφοφορίες για τα δύο νομοσχέδια.

Και ήδη τα κομματικά στρατηγεία σε Κουμουνδούρου και Χαροκόπου αρχίζουν να βοούν από τις διαμαρτυρίες των βουλευτών, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν πως εάν ψηφίσουν αυτά τα νομοσχέδια, δεν θα μπορούν, όχι μόνο να πάνε στις ιδιαίτερες εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά ούτε καν να βγουν από τα σπίτια τους.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr