Μέτρα – σοκ έφεραν στις βαλίτσες τους οι δανειστές

689290-tsakalotos4.jpg

19-04-2016 8:03

Επέστρεψαν και ζητούν μέτρα άνω των 8 δισ. ευρώ – Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο… λογαριασμός – Ένα βήμα πριν το τέταρτο μνημόνιο η χώρα, προκειμένου να δεχθεί το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα – Υποτακτικός των δανειστών ο Τσίπρας, την ώρα που τελειώνουν χρόνος και χρήματα.

Για σκληρά μέτρα τώρα, στο πλαίσιο του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, θα πιέσουν οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τα επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ σε αναμονή, τα οποία θα υλοποιηθούν σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Οι αντιπροσωπείες των δανειστών επιστρέφουν από σήμερα, Τρίτη (19/04/2016) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θέλουν να εξασφαλίσουν τώρα όλα όσα θεωρούν κρίσιμα.

Συγκεκριμένα, όπως διεμήνυσαν στους συνομιλητές τους, θα θέσουν τα εξής θέματα:

– Μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις.

– Μείωση του αφορολογήτου.

– Πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκηση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και ένταξη σ’ αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.

– Πλήρη απελευθέρωση της πώλησης σε funds των κόκκινων δανείων και συμπερίληψη και ενήμερων δανείων στα προς πώληση πακέτα.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι οι δανειστές θα θέσουν το θέμα των πρόσθετων μέτρων – εγγυήσεων, ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, στη βάση της συμφωνίας που κατέληξαν μεταξύ τους στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Η αναμενόμενη αυτή στάση των δανειστών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια επίτευξης συμφωνίας ώς το Eurogroup στο Αμστερνταμ την Παρασκευή, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Πόσω μάλλον αν στο πακέτο της συμφωνίας περιληφθεί τελικά και το πακέτο των μέτρων σε αναμονή.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση θεωρούν ότι ο στόχος των δανειστών είναι πλέον να κλείσει συμφωνία στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όχι όμως με υποχωρήσεις εκ μέρους τους.

Είναι προφανές ότι η… μπλόφα του κ. Τσίπρα περί παραίτησής του σε περίπτωση που ζητηθούν νέα μέτρα, δεν συγκίνησε κανέναν.

Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να απειλήσει ούτε τον Τόμσεν, ούτε βεβαίως τον Σόιμπλε.

Όλα τα υπόλοιπα είναι άρτος και θεάματα…

Για όσους ακόμα και τώρα κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν η κυβέρνηση θα δεχθεί αυτό τον όρο των 8 δισεκατομμυρίων στη συμφωνία που θα υπογράψει με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...