Ισπανία: Οι Podemos απέρριψαν μια κυβέρνηση συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές και τους κεντρώους

689200-co.jpg

18-04-2016 21:03

Τα μέλη του κόμματος «είπαν όχι κατά ένα 88,23%» σε μια τέτοια συμμαχία

Το Podemos τάχθηκε κατά μιας κυβερνητικής συμμαχίας με το Σοσιαλιστικό και Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) στο οποίο θα συμμετείχε και το κεντρώο Ciudadanos, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα (18/04), αποτέλεσμα που καθιστά ακόμη πιο πιθανή την προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών για την 26η Ιουνίου.

Τα μέλη του κόμματος «είπαν όχι κατά ένα 88,23%» σε μια τέτοια συμμαχία, δήλωσε ο Πάμπλο Ετσενίκε, ο οποίος ασκεί καθήκοντα «οργανωτικού γραμματέα» του Podemos. 

Το 91,79% των μελών του κόμματος τάχθηκε υπέρ μιας «κυβέρνησης της αλλαγής», με τη συμμετοχή του Podemos και των Σοσιαλιστών, κάτι για το οποίο έχει καλέσει επανειλημμένα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. Το ενδεχόμενο αυτό όμως έχει απορριφθεί από τους Σοσιαλιστές.

Τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου οδεύουν προς το τέλος της προθεσμίας για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Εάν δεν υπάρξει επαρκής υποστήριξη για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ένας νέος πρωθυπουργός ως την 2η Μαΐου, θα προκηρυχθούν αναπόφευκτα νέες εκλογές.

Το πολιτικό αδιέξοδο δεν έχει ακόμη τουλάχιστον εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας, η οποία εξήλθε από μια βαθιά ύφεση. Η δραστηριότητα παρέμεινε σταθερή το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας και αναλυτές προειδοποιούν, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, πως εάν το πολιτικό αδιέξοδο παραταθεί περαιτέρω, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς η χώρα συνεχίζει να πλήττεται από μεγάλη ανεργία (πάνω από το 20% του ενεργού πληθυσμού) και πασχίζει να τιθασεύει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η διεξαγωγή νέων εκλογών δεν θα συμβάλει να αρθεί το αδιέξοδο, καθώς αναμένεται το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου να επαναληφθεί.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...