Μάλι: Συλλήψεις για το χτύπημα της Αλ Κάιντα στην Ακτή Ελεφαντοστού


28-03-2016 5:56

Οι αρχές στο Μάλι έχουν συλλάβει δύο άνδρες που ενδέχεται να έχουν σχέση με την επίθεση της Αλ Κάιντα στις αρχές του μήνα σε ένα θέρετρο στη γειτονική Ακτή του Ελεφαντοστού όπου σκοτώθηκαν 19 άτομα, σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού.

Ένοπλοι είχαν πυροβολήσει άτομα που κολυμπούσαν και έκαναν ηλιοθεραπεία προτού εισβάλλουν σε αρκετά ξενοδοχεία στην κωμόπολη Γκραν Μπασάμ, 40 χιλιόμετρα από το κέντρο εμπορικής δραστηριότητας Αμπιτζάν στις 13 Μαρτίου. Σκοτώθηκαν έντεκα κάτοικοι της Ακτής του Ελεφαντοστού, μεταξύ των και τρεις στρατιώτες ειδικών δυνάμεων, τέσσερις Γάλλοι υπήκοοι και άλλοι ξένοι όπως υπήκοοι της Γερμανίας, του Λίβανου, των Σκοπίων και της Νιγηρίας.

“Οι πληροφορίες που αφορούν τις συλλήψεις των δύο ύποπτων στο βόρειο Μάλι είναι αληθινές”, είπε ο αντισυνταγματάρχης Μοντιμπό Νάμα Τραότρε, αξιωματικός στις υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού, ο οποίος είπε ότι είχαν ανακαλυφθεί από την χωροφυλακή και την υπηρεσία πληροφοριών.

Η Ακτή του Ελεφαντοστού ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε θέσει υπό κράτηση 15 άτομα σχετικά με την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Βόρειο Αφρική, AQIM (Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ) για να εκδικηθεί, όπως είπε, την γαλλική στρατιωτική παρέμβαση στο Μάλι.

Ο θεωρούμενος εγκέφαλος της ομάδας επίθεσης ονομάζεται Κούντα Ντάλα, είπαν οι αξιωματούχοι της Ακτής του Ελεφαντοστού, αλλά πρόσθεσαν ότι διαφεύγει τη σύλληψη.

Ενώ ο Τραόρε δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις δύο συλλήψεις στο Μάλι, άλλος αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, είπε πως οι δύο άντρες συνελήφθηκαν ο ένας το Σάββατο και ο άλλος χθες, στις κωμοπόλεις Γκουντάμ και Γκόσι, στη βόρεια περιοχή του Τιμπουκτού. “΄Ενας από αυτούς είναι ο οδηγός του Κούντα”, είπε ο αξιωματικός.

Η Γαλλία έστειλε στρατιώτες στην πρώην αποικία της το 2013 για να εκδιώξουν τους ισλαμιστές οι οποίοι είχαν καταλάβει το βόρειο κομμάτι της χώρας, που είναι έρημος, τον προηγούμενο χρόνο.

Τους μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης στο Γκραν Μπάσαμ, η AQIM έπληξε ξενοδοχεία και εστιατόρια στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμακό, και την πρωτεύουσα του γειτονικής Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντουγκού, σκοτώνοντας δεκάδες άμαχους.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr