Μυτιλήνη: Η κοινή έκκληση των θρησκευτικών ηγετών από το hotspot της Μόριας

688462-imagehandler-1.jpg

16-04-2016 11:46

Την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, ο οποίος ανταποκρίθηκε με γενναιοδωρία στην κρίση, εκφράζουν στην κοινή τους διακήρυξη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος σε κοινή διακήρυξη που υπόγραψαν το πρωί του Σαββάτου (16/04) στο κέντρο κράτησης των 3.500 προσφύγων στη Μόρια.

Αποστολή Μυτιλήνη: Μαρία Γιαχνάκη

Από την Μυτιλήνη, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες περιγράφουν το προσφυγικό ως «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ καλούν «τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να προσφέρουν προσωρινό άσυλο και καταφύγιο σε όλους όσοι το δικαιούνται» θυμίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για την τραγική κατάσταση των προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι προσπαθούν να καταφύγουν στην Ευρώπη ενώ εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. «Η αντιμετώπιση του προσφυγικού» τονίζουν οι προκαθήμενοι «απαιτεί αλληλεγγύη, γενναιοδωρία και άμεση πρακτική διάθεση πόρων».

Κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να λάβουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν τα αίτια της μαζικής ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ καλούν τους πολιτικούς ηγέτες να διασφαλίσουν με κάθε μέσο άτομα και κοινότητες μεταξύ των οποίων και τους χριστιανούς της Μ. Ανατολής, για να παραμείνουν στις πατρίδες τους και να απολαύσουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια.

Αναγκαία τόνισαν ότι είναι μία ευρύτερη διεθνής συμφωνία, ώστε να γίνει σεβαστό το κράτος δικαίου, να προστατευτούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και οι μειονότητες, αλλά και να καταπολεμηθεί το εμπόριο ανθρώπων, να εξαλειφθούν οι ανασφαλείς δίοδοι, όπως αυτή του Αιγαίου και της ευρύτερης Μεσογείου, και να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων.

Στην κοινή τους διακήρυξη προσεύχονται για το τέλος του Πολέμου και της βίας στη Μ. Ανατολή για μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη και για μία «έντιμη επιστροφή όσων βιαίως εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους», ενώ ζητούν να αυξήσουν τις προσπάθειες τους οι κοινωνίες στην αρωγή των προσφύγων, χωρίς να γίνονται διακρίσεις.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr