Συναγερμός στη Γερμανία: Το γερμανικό κέντρο πυρηνικών ερευνών παρακολουθούσε ο Αμπντεσλάμ

687888-abdeslam.jpg

14-04-2016 11:42

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε στην κατοχή του έγγραφα σχετικά με το γερμανικό κέντρο πυρηνικής έρευνας Juellich τα οποία βρέθηκαν στο διαμέρισμά του στο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ομίλου των γερμανικών εφημερίδων Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Το κέντρο βρίσκεται κοντά στα βελγικά σύνορα και ραδιενεργά κατάλοιπα βρίσκονται αποθηκευμένα εκεί. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για απειλή και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις υπηρεσίες ασφαλείας και την αρχή πυρηνικής προστασίας.

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, οι συνεδριάσεις της οποίας είναι απόρρητες. Οι πηγές δήλωσαν ότι ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας της Γερμανίας (BfV), είχε ενημερώσει από το τέλος Μαρτίου τουλάχιστον εννέα άτομα ότι ο Αμπντεσλάμ είχε στην κατοχή του τα εν λόγω έγγραφα.

Ο Μάασεν είχε δηλώσει στην επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία του έργου των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι φωτοτυπίες από άρθρα στο Ίντερνετ και φωτογραφίες του προέδρου του κέντρου Juellich Βόλφγκανγκ Μάρκαντ βρέθηκαν στο διαμέρισμα του Αμπντεσλάμ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δεν είναι σαφές εάν ο Μάασεν διαβίβασε τις πληροφορίες στην καγκελαρία και το υπουργείο Εσωτερικών.

Πολλά μέλη της γερμανικής βουλής και ένας ειδικός για θέματα τρομοκρατίας της BfV δήλωσαν ότι γνωρίζουν τις πληροφορίες αυτές και ότι ο Μάασεν τους έδωσε τα στοιχεία εμπιστευτικά.

Ούτε η BfV, ούτε η υπηρεσία Εξωτερικής Ασφαλείας BND ήταν διαθέσιμες για να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Ο Αμπντεσλάμ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βέλγιο από μαροκινούς γονείς, συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στη βελγική πρωτεύουσα και τέσσερις ημέρες αργότερα πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 32 άνθρωποι στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.

Έκτοτε έχουν εκφρασθεί ανησυχίες για την στροφή της προσοχής των τζιχαντιστών προς στόχους της πυρηνικής βιομηχανίας.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...