Απελάθηκαν οι πρώτοι Σύροι πρόσφυγες από την Ελλάδα προς την Τουρκία (Vid)

687805-syrian-refugees.jpg

14-04-2016 8:20

Η Τουρκία άρχισε να δέχεται τους πρώτους Σύρους που επιστρέφονται από την Ελλάδα, υπό τους όρους της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα για να μειώσει την εισροή νέων μεταναστών στην Ευρώπη, και αναμένει ότι ο αριθμός των Σύρων που επιστρέφονται θα ανέβει στο άμεσο μέλλον, είπε χθες ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μόνο δύο Σύροι επιστράφηκαν στην Τουρκία κατά τους πρώτους δύο γύρους επιστροφών με πλοίο όταν τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Πέμπτη, δήλωσε ο υπουργός της Τουρκίας για Θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Βολκάν Μποζκίρ στο Ρόιτερς.

Ο λόγος που η Τουρκία δε δέχθηκε έως τώρα περισσότερους Σύρους είναι ότι έθετε τους Σύρους σε καθεστώς προστασίας, αλλά όχι ως πρόσφυγες.

Έχαναν αυτό το καθεστώς εάν έφευγαν από τη χώρα και επέστρεφαν πάλι, είπε ο Μποζκίρ, προσθέτοντας ότι αυτοί οι κανονισμοί μόλις άλλαξαν.

«Εκδώσαμε ένα κυβερνητικό διάταγμα το οποίο επαναφέρει το καθεστώς αυτό ακόμα κι αν επιστρέψουν», είπε, στο περιθώριο μιας ομιλίας στην Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης. «Οπότε τώρα στο δεύτερο και τρίτο κύμα θα έχουμε περισσότερους Σύρους από Πακιστανούς και Αφγανούς», είπε, αναφερόμενος σε εθνικότητες που ήταν μεταξύ των πολυπληθέστερων στους δύο γύρους των επιστροφών την περασμένη εβδομάδα (συνολικά 340 άτομα).

«Τώρα έχουμε νέους καταλόγους από την Ελλάδα, όπου ελέγχουν τους πάντες και μας στέλνουν δακτυλικά αποτυπώματα, και τώρα θα πάρουμε και Σύρους επίσης», ανέφερε στο Ρόιτερς.

Ο αριθμός των ατόμων που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι του διάπλου του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία έχει μειωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, είπε κατά τη διάρκεια ερωτήσεων από πανεπιστημιακούς και φοιτητές.

«Τον Οκτώβριο, 5.000 και 6.000 παράτυποι μετανάστες έφταναν στην Ελλάδα καθημερινά», είπε. «Τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι 75 στις 11 Απριλίου, μηδέν στις 10 Απριλίου, 59 στις 9 Απριλίου, οπότε έχουμε επιστρέψει στα διψήφια νούμερα και ακόμα και αυτά θα πέσουν και θα φτάσουμε στο μηδέν», πρόσθεσε.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr