Γιατί ο Τσίπρας ποντάρει στη σύγκρουση με το ΔΝΤ

687105-021115104551_1396.jpg

12-04-2016 6:36

Κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η κυβέρνηση παρά το γεγονός πως στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες υπάρχουν κάποιες πιθανότητες για έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Στη συνάντηση του ΔΝΤ θα βρεθούν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Παρ’ όλα αυτά αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στο ΔΝΤ με αιχμή την λάθος συνταγή που –όπως υποστηρίζει-έχει υποδείξει για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο θέμα των λάθος εκτιμήσεων του ΔΝΤ με τους περίφημους πολλαπλασιαστές και κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα ζητώντας «να σοβαρευτούμε και να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες αλλά ότι οι κανόνες δεν είναι αποτελεσματικοί».

Ο ίδιος άσκησε οξύτατη κριτική στο Ταμείο και για τον ρόλο του Πολ Τόμσεν υπονοώντας ότι χτίζει την προσωπική του καριέρα πάνω στα συντρίμμια της ελληνικής οικονομίας.

«Για έναν τεχνοκράτη υπάλληλο ο οποίος συμμετέχει σε κάποια προγράμματα, μπορεί να αποτελεί θέμα επιβεβαίωσης των εμμονών του και της καριέρας του, το αν θα αποτύχει και το τρίτο πρόγραμμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας χρεώνοντάς του ευθέως την ευθύνη για την αποτυχία των προηγούμενων δύο.

Πάντως η κυβέρνηση θεωρεί σχεδόν αυτονόητη την έναρξη της συζήτησης για το χρέος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης επικαλούμενη την σχετική πρόβλεψη στην συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Πάντως, από τη χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας στην Αθήνα γίνεται σαφές ότι το Μαξίμου χτίζει πάνω σε νέες συμμαχίες στην Ευρώπη που σταδιακά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συσχετισμούς που θα ανέτρεπαν την ισχύ των συντηρητικών δυνάμεων.

Η επίθεση φιλίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Κόστα έρχεται ως συνέχεια της συμμετοχής του Αλέξη Τσίπρα στην Σύνοδο του ΕΣΚ πριν από την Σύνοδο Κορυφής αλλά και στην Διάσκεψη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ηγετών στο Παρίσι πριν από ακριβώς έναν μήνα με πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ.

Αυτή η συμμαχία επικυρώθηκε με την υπογραφή κοινής διακήρυξης Τσίπρα – Κόστα κατά της λιτότητας στην Ευρώπη.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...