Προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο: «Διάτρητος» ο εναέριος χώρος και η κυβέρνηση το… βιολί της!

687104-parabiaseis.jpg

12-04-2016 6:30

«Έξις δευτέρα φύσις» (σ.σ. η συνήθεια είναι δεύτερη φύση) έλεγαν οι αρχαίοι και σίγουρα το ρητό αυτό θα ταίριαζε «γάντι» στους εξ ανατολών γείτονές μας, οι οποίοι, μέσα στην αναμπουμπούλα που έχει προκαλέσει για τα καλά η προσφυγική κρίση, δεν φαίνεται να ξεχνούν την… αγαπημένη τους συνήθεια, πραγματοποιώντας διαρκείς υπερπτήσεις στο FIR Αθηνών, παραβιάζοντας κατά το δοκούν τα σύνορα.

Μάλιστα, η προκλητικότητα της Τουρκίας ξεπέρασε χθες, Δευτέρα (11/04/2016) κάθε προηγούμενο, αφού, όχι μόνον εισήλθαν στον εθνικό εναέριο χώρο σχηματισμοί από τουρκικά μαχητικά, αλλά πραγματοποιήθηκε και εναέριο ανεφοδιασμός τους από αεροσκάφος τύπου KC-135.

Συγκεκριμένα, στις 13:26 δύο τουρκικά F-16 πέταξαν μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου και στη συνέχεια πάνω από τις Οινούσσες, στα 9.000 πόδια. Εν συνεχεία, στις 14:59 ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-4 και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού KC-135, εισήλθαν στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Μυτιλήνης και πραγματοποίησαν υπερπτήση στα 22.000 πόδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

Και μπορεί αυτή η εικόνα να αποτελεί σίγουρα καθημερινή πρακτική, αλλά εκείνο που προβληματίζει είναι η μάλλον «χλιαρή» και σχεδόν αδιάφορη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία δείχνει να ακολουθεί μια περίεργη πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι επιμένουν στην ένταση, παρά τα «μπαξίσια» που έχουν λάβει από την ΕΕ βάσει της πρόσφατης συμφωνίας, για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα δείχνει να μη δίνει δεκάρα τσακιστή για την «υψηλή επιστασία» που ασκούν τα πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και δείχνουν πως δεν υπάρχει τίποτα που θα τους κάνει να αλλάξουν ρότα στις βλέψεις τους αλλά και στις αμφισβητήσεις που διαρκώς εγείρουν σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Αλλά και αυτή καθαυτή η στάση της Συμμαχίας προβληματίζει, μιας και στο Αιγαίο χθες, Δευτέρα βρισκόταν σε εξέλιξη η διεθνής άσκηση «Ηνίοχος 2016», στην οποία, πέραν της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ισραήλ. Δηλαδή, με απλά λόγια, στην άσκηση συμμετείχαν χώρες που ανήκουν όλες τους στο ΝΑΤΟ!ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...