Διαπραγματεύσεις: Μεγάλη η νύχτα για φορολογικό, κόκκινα δάνεια και επικουρικές συντάξεις

687040-troika_tsakalotos.jpg

11-04-2016 21:03

Σε ένα πολύωρο …αλισβερίσι βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές. Οι συζητήσεις, μετά τη χθεσινή…ολονυκτία άρχισαν και πάλι μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας 11 Απριλίου, με την κυβέρνηση να ζητά διαβεβαιώσεις για μείωση του χρέους και άμεση εκταμίευση της δόσης και τους εκπροσώπους των Θεσμών να θέλουν πώληση όλων των κόκκινων δανείων, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου. 

Το …θρίλερ με τη συνεχή μετάθεση του ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκε και σήμερα, καθώς μετατέθηκε τρεις φορές και τελικά άρχισε αργά το απόγευμα. 

Ένα από τα πρώτα σημεία τριβής είναι η μέιωση του αφορολόγητου. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτείνει μείωση στα 9.100 ευρώ από τα 9.550 που είναι τώρα, ενώ οι δανειστές ζητούν να διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 8.000 ευρώ. 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν επίσης ένα τεράστιο «αγκάθι». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά την πώληση όλων των κόκκινων δανείων, τα οποία ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ (μόνο της πρώτης κατοικίας), σε ξένα hedge funds, ωστόσο το πολιτικό κόστος από μια τέτοια απόφαση θα είναι τεράστιο για την κυβέρνηση.  

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα υπογράψει συμφωνία αν δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για εκταμίευση δόσης και αποκλείουν την ψήφιση ορισμένων μέτρων χωρίς δόση.

Επίσης, δεν αποκλείει να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αν υπάρχει διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ, για το χρέος αλλά και για επιμέρους ζητήματα.

Το οικονομικό επιτελείο, από εκεί που δήλωνε αισιόδοξο ότι «κλειδώνει» η συμφωνία και χωρίς να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του κουαρτέτου, τώρα ξεκαθαρίζει πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία όποια και αν είναι αυτή.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» ανέφερε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει εντός της ημέρας, καθώς την Τρίτη φεύγουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόοδο καταγράφει και η πλευρά των δανειστών, ξεκαθαρίζοντας πως συμφωνία δεν υπάρχει.

Στο νέο γύρο διαβουλεύσεων αναμένεται – εκτός από το οικονομικό επιτελείο – να δώσουν το «παρών» και οι κ.κ. Κατρούγκαλος, Φίλης, Σκουρλέτης καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...