«Καθάρισε» από διαδηλωτές η πλατεία δημοκρατίας στο Παρίσι

686959-pa.jpg

11-04-2016 14:42

Η εκκένωση της πλατείας «είχε κυρίως στόχο την απομάκρυνση των σταθερών κατασκευών, σύμφωνα με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης και προέβλεπαν τη διάλυσή της την Κυριακή (10/04) το βράδυ»

Η αστυνομία απομάκρυνε το πρωί της Δευτέρας (11/04) τους διαδηλωτές από την πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι, όπου συγκεντρώνονταν για έντεκα ημέρες για να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική, και οι οποίοι μπορεί να επιστρέψουν το βράδυ, δήλωσε αστυνομική πηγή.

Η εκκένωση της πλατείας «είχε κυρίως στόχο την απομάκρυνση των σταθερών κατασκευών, σύμφωνα με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης και προέβλεπαν τη διάλυσή της την Κυριακή το βράδυ», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διεύθυνση της αστυνομίας του Παρισιού. 

Η απομάκρυνση περίπου εκατό διαδηλωτών του κινήματος «Nuit debout» που βρίσκονταν ακόμη εκεί νωρίς το πρωί ξεκίνησε γύρω στις 05:30 (06:30 ώρα Ελλάδας) και εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα.

Κάθε νύχτα μετά την κινητοποίηση της 31ης Μαρτίου κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου μεταρρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας, διαδηλωτές, συγκεντρώνονταν στην πλατεία Δημοκρατίας στο πλαίσιο αυτού του κινήματος πολιτών που υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό την εναντίωση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο φεμινισμός, η υπεράσπιση των μεταναστών, η οικολογία, το παλαιστινιακό ζήτημα, η μάχη κατά της διαφθοράς, η παγκοσμιοποίηση αναφέρθηκαν με τη σειρά τους από τους ομιλητές.

Η τεράστια πλατεία προσήλκυσε ένα πολύχρωμο πλήθος, ανάμεσά τους πολλούς νέους, σε μια ατμόσφαιρα πανηγυριού και ενός εναλλακτικού φόρουμ, ανάμεσα σε περίπτερα, συνεδρίες επιτροπών και «γενικές συνελεύσεις». Το κίνημα επεκτάθηκε ακολούθως σε δεκάδες πόλεις της επαρχίας, με περισσότερη ή λιγότερη κοσμοσυρροή.

Ωστόσο επεισόδια αμαύρωσαν την «Ολονυκτία» του Παρισιού τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όταν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές θέλησαν να μεταβούν στην κατοικία του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Οκτώ άτομα προσήχθησαν ενώ προκλήθηκαν ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...