Σκόπια: Η μεταναστευτική κρίση επισκιάζει το ζήτημα της διαφωνίας του ονόματος

686841-sko.jpg

11-04-2016 14:36

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη διαφορά του ονόματος με τα Σκόπια, Μάθου Νίμιτς, πιστεύει ότι τώρα το πρόβλημα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και τα εσωτερικά προβλήματα στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, έλκουν το ενδιαφέρον και απομακρύνουν το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, μεταξύ των δύο χωρών.

Τα κόμματα όπως γνωρίζουμε κάνουν κατάχρηση συναισθηματικών θεμάτων στις προεκλογικές ομιλίες τους, όπως λ.χ. είναι το ζήτημα του ονόματος, λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής, Ντένκο Μαλέσκι.

«Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα της ονομασίας», λέει ο καθηγητής.

«Παραδόξως, τώρα, ουσιαστικά, η χώρα μας ικετεύει να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται σε αυτό το μέρος των Βαλκανίων», είπε ο Μαλέσκι.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η διαμάχη για το όνομα είναι το μόνο εμπόδιο για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Σκοπίων και καλεί την Ελλάδα να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος αυτού (της Χάγης), Ronny Abraham, σε δήλωσή του στο σκοπιανό 24Vesti είπε ότι ασκείται διπλωματική πίεση στη χώρα που εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών- σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων- αναμένεται να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης και όπως λέει ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να υποβληθεί διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Προσθέτει ότι έχει συνεχή επικοινωνία με τους διαπραγματευτές και διερευνά ποια θα ήταν η καλύτερη στιγμή για να γίνει η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της μακροχρόνιας διαφωνίας.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr