Κραυγή αγωνίας από τους περιπτεριούχους: Η αυξημένη φορολογία στον καπνό μας οδηγεί σε «λουκέτα»!

685794-tsigara.jpg

07-04-2016 10:03

Σοβαρές ανησυχίες έχει προκαλέσει τόσο στις καπνοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα όσο και στους ιδιοκτήτες περιπτέρων και κυλικείων η δρομολογούμενη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αύξηση του φόρου στον καπνό και τα καπνικά προϊόντα στο πλαίσιο της συμφωνία που επιχειρείται με τους δανειστές, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και προς τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Τρύφωνα Αλεξιάδη και Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και προς το υπουργείο Υγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, απευθύνοντας έκκληση να μην προχωρήσει η υιοθέτηση του μέτρου αυτού.

Διαφορετικά, όπως επισημαίνουν τα μέλη της Ομοσπονδίας στην επιστολή τους «οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στο φόρο θα μας αφανίσει εντελώς με μοναδικούς κερδισμένους τα μεγάλα σουπερμάρκετ, χωρίς κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος, αφού τα δημόσια έσοδα θα εξακολουθήσουν να πέφτουν όσο οι φόροι αυξάνονται».

Παράλληλα, οι περιπτεριούχοι χαρακτηρίζουν άδικη τη νέα αύξηση της φορολογίας στον καπνό, την έβδομη κατά σειρά που γίνεται από το 2010. «Τα περιθώρια κέρδους μας έχουν μειωθεί δραματικά», υπογραμμίζουν οι ίδιοι.

«Σε ολόκληρη τη χώρα έχουν βάλει λουκέτο 10.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της λιανικής, ήτοι το 1/3 των σημείων. 20.000 οικογένειες, που εργάζονταν στον κλάδο μας έχουν μείνει στον δρόμο», τονίζει η Ομοσπονδία.

Στην επιστολή τους, εξάλλου, οι περιπτεριούχοι επικρίνουν την κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως αντί να στοχεύσει με συγκεκριμένη νομοθεσία ενάντια στο λαθρεμπόριο και να βρει ουσιαστικές λύσεις για την πάταξή του, επιλέγει να πλήξει έναν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αυξημένη φορολογία στον καπνό οδηγεί σε συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς καπνού και εκτός από τη μείωση των εσόδων μπορεί να επηρεάσει και τον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας που στην Ελλάδα είναι από τους πιο σημαντικούς για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ενδεικτικά, ο κλάδος πραγματοποιεί εξαγωγές αξίας 500 εκατ. ευρώ ή αλλιώς το 3% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Απασχολεί 25.000 λιανοπωλητές και συνολικά 60.000 απασχολούμενους.

Για τη μείωση της ελληνικής αγοράς κυρίως ευθύνεται η ανάπτυξη του λαθρεμπορίου, ενώ αιτία ανάπτυξης των λαθραίων είναι η αύξηση του φόρου, αφού η φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα ανήλθε από 73% στο 84% της τελικής του τιμής μέσα σε λίγα χρόνια.

Όμως η αύξηση της φορολόγησης δεν σημαίνει και αύξηση των φορολογικών εσόδων. Το 2014 είχε εκτιμηθεί ότι η αύξηση φορολόγησης κατά 0,05 ευρώ θα έφερνε 50 εκατ. περισσότερα έσοδα και τελικά έφερε 100 εκατ. λιγότερα και αύξηση των λαθραίων.

Παράλληλα, η εταιρεία παροχής ελεγκτικών και φορολογικών υπηρεσίων KPMG, που μετράει την εξέλιξη του λαθρεμπορίου, σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το 2015, υπολόγιζε στα 670 εκατ. ευρώ τα έσοδα που φοροδιαφεύγουν το 2014, αφού το λαθρεμπόριο τσιγάρων γνωρίζει αλματώδη αύξηση και από 3% των συνολικών πωλήσεων το 2009, σήμερα έχει ξεπεράσει το 20%.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr