Το ναυτικό των ΗΠΑ κατάσχεσε όπλα από το Ιράν προς τους Χούτι στην Υεμένη

685090-1475729433965172546.jpg

05-04-2016 5:42

Πλοία του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού στην Αραβική Θάλασσα εμπόδισαν ένα πλοιάριο και κατάσχεσαν από αυτό αποστολή όπλων από το Ιράν που φέρεται ότι είχε προορισμό τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, είπε το Ναυτικό σε δήλωσή του.

Τα όπλα κατασχέθηκαν στις 28 Μαρτίου από τα πολεμικά πλοία Σιρόκο και Γκρέιβλι, και ήταν κρυμμένα σε μικρό τοπικό ιστιοφόρο.

Περιλάμβαναν 1.500 καλάσνικοφ, 200 πυραυλοκίνητους εκτοξευτές χειροβομβίδων (RPG) και οπλοπολυβόλα διαμετρήματος 21,50 mm, σύμφωνα με τη δήλωση του Ναυτικού, τα οποία τώρα βρίσκονται στα χέρια των αμερικανικών αρχών.

Το πλοιάριο, που το Ναυτικό περιέγραψε ως “χωρίς πατρίδα”, αφέθηκε με το πλήρωμά του μετά την αφαίρεση των όπλων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνστ είπε χθες ότι η υποστήριξη του Ιράν για τους Χούτι είναι παράδειγμα του “αποσταθεροποιητικού ρόλου” που παίζει στην περιοχή, και ότι η αποστολή όπλων θα μπορούσε να εγερθεί ως θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

“Είμαστε εμφανώς ανήσυχοι για την εξέλιξη αυτή, καθώς η προσφορά υποστήριξης προς τους αντάρτες στην Υεμένη είναι κάτι που δεν συνάδει καθόλοι με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, είπε ο Έρνστ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει στο παρελθόν ότι η άμεση συμμετοχή του Ιράν με τους Χούτι είναι περιορισμένη, αλλά ότι Ιρανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν και οπλίζουν μονάδες Χούτι.

Ένας συνασπισμός του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία πολεμά για να αποκαταστήσει τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χαντί στην εξουσία από πέρσι.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αναμένεται να ξεκινήσουν στο Κουβέιτ στις 18 Απριλίου.

Οι δύο πλευρές έχουν επιβεβαιώσει μια παύση εχθροπραξιών που θα ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα, στις 18 Απριλίου τα μεσάνυχτα.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr