Τσίπρας: Οι ανοησίες του ΔΝΤ οδήγησαν στη φτωχοποίηση των Ελλήνων

685021-syriza.jpg

04-04-2016 20:01

Στην αντεπίθεση κατά του ΔΝΤ πέρασε ο πρωθυπουργός μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks για τις συνομιλίες Τόμσεν – Βελκουλέσκου και τα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας. 

Απαντώντας στη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «πράγματι ανόητοι, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός στη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, τόνισε: «Ξέραμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα το θύμα της αντιπαράθεσης ΕΕ -ΔΝΤ».

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. «Είναι μια σύγκρουση που δεν πρέπει να έχει ως θύμα την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν ξέραμε μέχρι που είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι ‘ανόητοι’». Όπως είπε χρησιμοποιεί τη λέξη γιατί η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανοησία μια τακτική καθυστερήσεων που θα οδηγούσε σε κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος.

Χαίρομαι που συμφωνούμε σε αυτό αλλά αναρωτιέμαι αν όσοι κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση.

Ελπίζω ότι στις επόμενες ημέρες δεν θα επαναληφθεί η απόπειρα από την πλευρά των εκπροσώπων του Ταμείου να κινηθεί η διαπραγμάτευση με «ανόητο» τρόπο.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε την επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Γάλλο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και όπως είπε, εισέπραξε κλίμα γενικευμένης υποστήριξης της θέσης της χώρας μας ότι «η αξιολόγηση που έπρεπε ήδη να τελειώσει πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Απρίλη ώστε στις 22 να υπάρξει το οριστικό κλείσιμο».

Ανέφερε πως είναι ίσως η πρώτη φορά που υπάρχει συμφωνία για τη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται για να κλείσει η αξιολόγηση μεταξύ Ευρώπης και Αθήνας και υποστήριξη ότι πρέπει να κλείσει εντός ολίγων ημερών.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να μην γίνουν «ανοησίες» και υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην αξιολόγηση, υπενθυμίζοντας όμως ότι από το 2010 έγιναν πολλές «ανοησίες» που οδήγησαν σε εκτίναξη της ανεργίας.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έκθεση Μπλανσάρ και την ομολογία για το λάθος στον πολλαπλασιαστή που οδήγησε σε σκληρά μέτρα, ενώ υποτιμούσε συστηματικά το Ταμείο τις συνέπειες της λιτότητας και της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...