Γερμανία: Έφτασαν οι πρώτοι Σύριοι πρόσφυγες από την Τουρκία

684946-germany.jpg

04-04-2016 14:14

Το πρωί της Δευτέρας (04/04) έφτασε αεροπορικώς στο Ανόβερο της βόρειας Γερμανίας, η πρώτη ομάδα Σύριων προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, σε μια κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf), το αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών που αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη με 16 πρόσφυγες προσγειώθηκε στο Ανόβερο γύρω στις 08.30 τοπική ώρα, μεταφέροντας «τρεις συριακές οικογένειες».

Πέντε παιδιά συγκαταλέγονται στους πρόσφυγες αυτούς. «Είχαν ένα μεγάλο ταξίδι πριν φθάσουν εδώ, όλα είναι πολύ καινούργια γι αυτούς, πολύ δύσκολα», τόνισε η εκπρόσωπος.

Ίδιος αριθμός προσφύγων αναμένεται να φθάσει στο αεροδρόμιο αργότερα, δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Λίγη ώρα αργότερα, στην Τουρκία, ένα πρώτο πλοίο με μετανάστες που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα έφθασε στο λιμάνι του Δικελί στη δυτική Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας την οποία επικρίνουν οι υπέρμαχοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα από την 20η Μαρτίου. Ορίζει επίσης ότι για κάθε Σύρο που θα μεταφέρεται από την Ελλάδα στην Τουρκία, ένας θα γίνεται δεκτός σε χώρα μέλος της ΕΕ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που περιορίζεται στις 72.000 θέσεις.

Η Γερμανία, εμπνευστής σε μεγάλο βαθμό του σχεδίου αυτού που υιοθετήθηκε στις 18 Μαρτίου για να τερματιστεί η μεταναστευτική ροή στη Ευρώπη, είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να δεχτούν Σύριους πρόσφυγες από σήμερα.

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού κόμματος των πρασίνων (“Die Grünen”) Κλάουντια Ροτ ζήτησε με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Saarbrücker Zeitung» να σταματήσουν οι προωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία: «To μέτρο πρέπει να διακοπεί», είπε και αιτιολόγησε τη γνώμη της με πληροφορίες της «Διεθνούς Αμνηστίας» περί αναγκαστικών απελάσεων Σύριων από την Τουρκία στην πατρίδα τους.

Επίσης η Ροτ προειδοποίησε για «επιδείνωση της κατάστασης» στην Ελλάδα, διότι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες είναι σε απόγνωση λόγω των πληροφοριών αυτών. «Ορισμένοι θα σκεφτούν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα πλέον εκτός από τη ζωή τους και μετά η κατάσταση θα γίνει δραματική», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα πολιτικός. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η έναρξη των επαναπροωθήσεων αυτή τη στιγμή είναι «ανεύθυνη» πράξη.

Η Ροτ χαρακτήρισε το συνολικό σχέδιο της Ε.Ε. «αξιοθρήνητη πολιτική», η οποία αποσκοπεί αποκλειστικά στον εκφοβισμό και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φρουρίου. «Δεν πρόκειται πλέον για την προστασία των προσφύγων, αλλά μόνο για την προστασία από τους πρόσφυγες», τόνισε.

«Η Ευρώπη συνολικά ξεπουλά στο θέμα αυτό την ψυχή της και προδίδει τις αξίες της», πρόσθεσε και πρότεινε ως εναλλακτική στο ευρωπαϊκό σχέδιο την οικοδόμηση ενός αλληλέγγυου ευρωπαϊκού συστήματος για την υποδοχή προσφύγων και το άνοιγμα νόμιμων δρόμων για την υποδοχή τους στην Ευρώπη. «Τα κράτη τα οποία διαθέτουν ακόμα ψήγματα υπευθυνότητας, πρέπει να προηγηθούν. Και η Γερμανία», δήλωσε με έμφαση.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο ΕιδήσεωνΠΗΓΗ : Newsbomb.gr