Ποιος Έλληνας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους πιο διεφθαρμένους πολιτικούς στον κόσμο;

684809-questionmark-human.jpg

04-04-2016 9:26

Το σκάνδαλο-μαμούθ των Panama Papers, της διαρροής των 11,5 εκατ. εγγράφων της νομικής εταιρείας «Mossack Fonseca» αποκτά πλέον και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού στην υπόθεση εμπλέκεται και το όνομα γνωστού πρώην πολιτικού παράγοντα.

Ανάμεσα στους «ισχυρούς παίκτες» όπως αναφέρεται στα Panama Papers, είναι και ο Επικεφαλής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (2012-2015), Γραμματέας Διεθνούς Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) (2004-2015), ο Σταύρος Παπασταύρου.

Όπως αναφέρει το site του International Consortium of Investigative Journalists, λίγο μετά την άνοδο του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος και επί πολλά χρόνια στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκε να εργάζεται για το νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου στην συνέχεια κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της ελληνικής διάσωσης.

Εν τω μεταξύ, το όνομά του εμφανίστηκε να συνδέεται με μια αδήλωτη κατάθεση, περίπου $ 6,9 εκατομμυρίων σε τραπεζικό λογαριασμό της HSBC της Ελβετίας. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι τα χρήματα ήταν δικά του, αλλά πλήρωσε πρόστιμο $ 3,6 εκατομμύρια στις 2 Φεβρουαρίου 2016, για να αποσυρθούν οι κατηγορίες για φοροδιαφυγή και για ξέπλυμα χρήματος. Ο ίδιος δεσμεύθηκε να αποδείξει ότι το πρόστιμο ήταν άδικο.

Σύμφωνα με τα Panama Papers, από το 2005 ως το 2014, ο Παπασταύρου υπήρξε μέλος του συμβουλίου των παναμέζικων οργανισμών Green Shamrock Foundation και Diman Foundation. Το 2006, έγινε αναπληρωτής πρόεδρος του Aisios Foundation, που υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.grΠΗΓΗ : Newsbomb.gr