Στη Λέσβο 350 αστυνομικοί της Frontex για την επαναπροώθηση μεταναστών

684679-dro.jpg

03-04-2016 18:23

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το hotspot της Μόριας καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο ο κάθε μετανάστης θα μετακινείται συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex

Περίπου 350 είναι οι αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία οι οποίοι έφτασαν στη Λέσβο το Σάββατο (02/04) και αναμένονται και σήμερα, σε εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας που προβλέπεται από τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό που αποκάλυψε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων. Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά -100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς- δηλαδή 200 μετανάστες μιας και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα. Και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά -50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς- δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και αυτό έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα.

Για την Δευτέρα (04/04) έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών. 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το hotspot της Μόριας καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο ο κάθε μετανάστης θα μετακινείται συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

Οι πρώτες αυριανές επαναπροωθήσεις σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα ακόμα και από το Κονγκό!

Άγνωστο όμως παραμένει ποιοι θα επαναπροωθηθούν τις επόμενες μέρες αφού μέσα στο hotspot της Μόριας και μετά από υπόδειξη δικηγόρων που μπαινοβγαίνουν σε αυτό δηλώνονται σωρηδόν προθέσεις αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 2.000 από τους ευρισκομένους μέσα στο hotspot έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...